IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
08:51 | 20 септември 2018
Обновен: 03:59 | 10 април 2024

Откриха игли в пакетирани ягоди в Австралия

Увеличават наказанията за саботирането на хранителни продукти от 10 на 15 години

По материала работи: Слав Велев
Откриха игли в пакетирани ягоди в Австралия

Над 15 години затвор за саботаж на храни. Драконовското наказание ще бъде въведено в Австралия, след като игли в пакети с ягоди изправиха косите на потребителите и властите, предаде Bulgaria ON AIR.

 

Шевни игли в пакети с ягоди и дори в самите плодове. Над 100 сигнала за подобни случаи за последните няколко дни шокираха Австралия.

 

Oтговорът на властите е категоричен - кабинетът обяви, че ще увеличи наказанията за саботирането на хранителни продукти от 10 на 15 години зад решетките.

 

Арестуван е младеж, признал, че е сложил игли в плодовете, било шегичка. Той ще бъде санкциониран съгласно законодателството за непълнолетни нарушители. Заради големия брой инциденти обаче властите смятат, че извършителите са повече от един.

 

Мотивите остават неясни. Три щата предлагат 1 милион австралийски долара за информация, която би помогнала на разследващите. Засега няма данни за пострадали от иглите, скрити в плодове. Потребителите обаче са нащрек.

 

Скандалът предизвика изтеглянето на плодове от магазините и дори унищожаването им. Удар върху индустрията, заради който правителството обеща 1 милион австралийски долара компенсации на ягодопроизводителите.

 

Износителите вече преминават по-строги проверки, включващи скенери и металодетектори. Препоръката към потребителите пък е да режат плодовете преди консумация.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна