IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Свят
10:47 | 20 септември 2018
Обновен: 13:20 | 26 март 2024

Вот в Русия: Вълшебната смяна на победителя в последния момент

Изборите в Приморски край – тест за политическата система

По материала работи: Слав Велев
Вот в Русия: Вълшебната смяна на победителя в последния момент

Отменени са резултатите от изборите за губернатор на руския далекоизточен Приморски край, информира на сайта си "Известия". Вестникът се позовава на Татяна Гладких, председателка на регионалната избирателна комисия, говорила пред РИА Новости.

 

Вчера ЦИК препоръча на местната комисия да проведе нови избори с мотива, че на втория тур преди три дни не е бил осигурен подходящ контрол върху протоколите и не може да се разчита на достоверен резултат. Евентуалното решение за ново гласуване ще стане изпитание за цялата политическа система в Русия, пише "Ведомости".

 

В друг материал изданието напомня "най-шумния изборен скандал от последните години" в Приморски край "заради вълшебната смяна на победителя в последния момент" - кандидатът на компартията Андрей Ишченко, водещ в надпреварата, останал в крайна сметка зад временно изпълняващия длъжността губернатор Андрей Тарасенко и "двете страни подали много жалби".

 

В неделя предстои втори тур в република Хакасия, Хабаровски край и Владимирска област; ако там се повтори същата ситуация, резултатите ще бъдат отменени, цитира всекидневникът председателката на комисията Ела Памфилова. "А тревожни сигнали има!" - добавила тя.

 

Намесата на ЦИК повишава риска за втория тур в останалите региони - заинтересованите сили виждат, че един нежелан губернатор може да се махне, ако изборите бъдат развалени. Това е прецедент, коментира политологът Виталий Иванов. "Отмяната на изборите не е изгоден сценарий, а единственият", спасяващ донякъде авторитета на властта, смята той.

 

Кремъл отстрани всички кандидати, които можеха да станат алтернатива на сегашните губернатори, затова неизвестни опозиционери успяха да влязат във властта на вълната на протестни нагласи. Те не изглеждат силни, но зад тях стоят партиите им, които ще трябва да осигурят бъдещата им дейност, посочва аналитикът Николай Петров.

 

Партията на властта "Единна Русия" приветства решението на ЦИК за Приморски край, но нейният кандидат - местният вр. и. д. губернатор, се е объркал, прави противоречиви изявления и не се знае дали ще продължи борбата си за поста. Междувременно комунистическата партия ще настоява за ново преброяване на гласовете с оглед разкритите фалшификации, пише "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

 

Ново преброяване наистина би донесло победа на кандидата комунист, смята правозащитникът Аркадий Любарев. Но след като окончателното решение е прерогатив на местната избирателна комисия, "отговорността за резултата също пада върху тях", добавя той.

 

Политтехнолози са фалшифицирали изборите в Приморски край, за да спечели Кремъл, пише онлайн изданието "Бел", цитирано от БТА. Според негови източници сценарият с отмяна на вота е бил измислен още по време на преброяването, когато се е разбрало, че кандидатът на "Единна Русия" губи втория тур. Тази стратегия е наложила и организирането на фалшификации.

 

При всяко положение такива масови фалшификации като в Приморски край щяха да са невъзможни без разрешителен сигнал от Москва, твърди политологът Александър Кинев.

 

Руската ЦИК препоръча на регионите, където ще има втори тур, да не докарват нещата до трети, отбелязва "Независимая газета".

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

 

 

Коментари

Новини Варна