IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
10:15 | 22 септември 2018
Обновен: 14:03 | 21 април 2024

Стрелба по парад в град в Иран

Въоръжени мъже откриха огън по време на военен парад в югозападния ирански град Ахваз, има убити и ранени

По материала работи: Слав Велев
Стрелба по парад в град в Иран

Въоръжени мъже откриха огън по време на военен парад в югозападния ирански град Ахваз, като убиха и раниха няколко души, предадоха световните агенции, позовавайки се на държавната телевизия. В информации на ирански медии за атаката нападателите са наричани "такфири" - термин, използван обикновено, когато става дума за бойци на Ислямска държава.

 

Нападението бе извършено в деня, в който Иран отбелязва празника на въоръжените си сили с военни паради в столицата и в други населени места.

 

На 7 юни 2017 г. ИД извърши координирани атаки по парламента и храма на аятолах Рухола Хомейни в Техеран. Това бе единствената атака на сунитските екстремисти в шиитски Иран, който е замесен в конфликтите в Ирак и Сирия, където ислямистите от ИД едно време контролираха обширни територии, отбелязва Асошиейтед прес. Тогава в това координирано нападение бяха убити 18 души, а над 50 бяха ранени.

 

Нападателите с Калашников и експлозиви нахлуха в парламента по време на пленарна сесия и организираха продължителна обсада. Въоръжени мъже и камикадзета пък нападнаха мавзолея на Хомейни в Техеран. Двойната атака тогава потресе Техеран.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна