IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Свят
18:17 | 24 септември 2018
Обновен: 18:07 | 17 март 2024

Кремъл: Доставката на С-300 в Сирия не е срещу трета страна

Целта е да се повиши сигурността на руските военни

По материала работи: Ставри Таргов
Кремъл: Доставката на С-300 в Сирия не е срещу трета страна

Решението на Русия да достави на Сирия зенитно-ракетен комплекс С-300 цели повишаване на сигурността на руските военни, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

 

Канцеларията на сирийския президент Башар Асад съобщи в комюнике, че руският държавен глава Владимир Путин се е обадил днес на сирийския си колега и го е уведомил за доставката на комплекса.
 

 

На въпрос за отношенията с Израел президентският говорител отговори, че решението не е насочено срещу никоя трета страна.

Песков обаче заяви, че унищожаването погрешка на руски самолет от сирийската противовъздушна отбрана, което според Москва се дължи на предумишлени действия на израелски пилоти, може само да навреди на руско-израелските отношения, предаде Франс прес.

 

"Унищожаването на разузнавателния ни самолет причини смъртта на 15 наши военнослужещи. Според информациите от военните ни експерти това се дължи на предумишлени действия на израелските пилоти, което може само да навреди на отношенията между двете ни страни", заяви говорителят на Кремъл.

 

На 17 септември сирийската ПВО свали погрешка руски самолет Ил-20 над Средиземно море, убивайки 15-те души екипаж. По същото време израелски изтребители нанасяха удари по складове с боеприпаси в северозападната сирийска провинция Латакия.

 

Русия обвинява Израел за унищожаването на самолета й, като твърди, че израелската армия я е уведомила за въздушните си удари само една минута преди нанасянето им и че израелските самолети са използвали руския самолет като щит срещу сирийските ракети. Израел отрича тази версия.

 

Песков днес определи станалото като "трагична последователност от съвпадения" и отново обвини израелските пилоти.

 

"Самолетът не е свален от израелска ракета, слава Богу. Въпреки това тази верига от съвпадения стана възможна заради действията на израелските пилоти. Събраната от нашите военни експерти информация ясно го показва", заяви той.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна