IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
18:45 | 24 септември 2018
Обновен: 01:18 | 25 април 2024

Навални задържан на излизане от затвора

Политикът е бил отведен в полицейски участък в центъра на Москва

По материала работи: Ставри Таргов
Навални задържан на излизане от затвора

Руският опозиционен лидер Алексей Навални бе задържан днес, веднага след като напусна затвора, в който излежа 30-дневна присъда за неразрешен протест, предаде АФП.

 

Съобщавайки за задържането в Туитър неговата говорителка Кира Ярмуш добави, че политикът е бил отведен в полицейски участък в центъра на Москва. Според нея Навални е обвинен, че нарушил друга клауза от закона за митингите и може да получи 20 дни затвор. Той трябва ад бъде изправен пред сък по-късно днес, посочи тя.

 

Навални (42 г.) изкара месец в затвор заради протест, организиран през януари, който нарушил закона, според който за всяко публично събиране трябва да има разрешение.

 

Той обвини властите, че са го пратили зад решетките, за да го държат настрани от друг протест на 9 септември срещу плановете на правителството за увеличаване на пенсионната възраст, който съвпадна с местни и регионални избори.
Хиляди руснаци в страната излязоха по улиците въпреки ареста му, като според неправителствената мониторингова организация „ОВД-Инфо“ тогава били задържани над 1000 души.

 

Любов Собол – съмишленичка на Навални, написа в Туитър, че той е задържан отново „тъй като властта сега е по-слаба от всякога“.

 

„Преобладаващо мнозинство от хората са срещу повишаването на пенсионната възраст, а (управляващата партия) „Единна Русия“ бе победена на изборите за губернатор в ключови региони“, написа тя. „Те са уплашени, паникьосани и си отмъщават“.

 

БНР

Коментари

Новини Варна