IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
15:50 | 24 септември 2018
Обновен: 14:09 | 21 април 2024

Стиглиц: Изкуственият интелект може да увеличи неравенството

Нужна е политическа регулация на събирането на данни

По материала работи: Слав Велев
Стиглиц: Изкуственият интелект може да увеличи неравенството

В последното си интервю дадено за Guardian икономистът Джоузеф Стиглиц се фокусира върху значението на изкуствения интелект за бъдещето на пазара на труда, върху поведението ни при потреблението и разминаването между световните технологични компании и хората.Стиглиц предполага, че изкуственият интелект е фундаментално подходящ, за да ни позволи да просперираме и да живеем по-лесно. От негова гледна точка основните предизвикателства на пазара на труда са променящите се дейности, променящите се профили на работа и способността и готовността на хората да реагират на тази промяна.

 

Въпреки това според него изкуственият интелект трябва да се разграничава в зависимост от това дали тол замества дейности или хора. Дори и днес технологията може да интерпретира по-добре - скенери виждат по-лесно множествената склероза от рентгенолог, така че докторът може да се фокусира върху други аспекти на дейността си.В областта на нискоквалифицираната работа изкуственият интелект според икономиста може да поеме голяма част от дейността, особено в областта на грижите, в образователните и здравните заведения, а освободените от излишни задължения хора могат да се съсредоточат повече върху взаимодействието с други хора. От друга страна касиерите със сигурност ще бъдат напълно заменени.Опасността от съсредоточаване на компетентността на изкуствения интелект в няколко големи компании обаче става вирулентна едва с това, че те могат едновременно да манипулират потребителите чрез своята мощ на данните.

 

Стиглиц вижда изход от всичко това в политическата регулация на събирането на данни и влиянието на тези компании. Той предупреждава да не се повтаря същата грешка с липсата на регламентиране, която е била направена в началото на силната вълна на глобализацията в 90-те години на миналия век. Това може да доведе само до увеличаване на неравенството, пояснява той.„Ако не променим общата ни икономическа и политическа рамка, това, към което вървим, е по-голямо неравенство в заплащането, по-голямо неравенство в доходите и богатството и вероятно повече безработица и едно по-разделено общество", пояснява той.

 

Именно потенциалът за комбиниране на масиви от данни притеснява най-много Стиглиц. Например, търговците на дребно вече могат да проследяват клиентите чрез техните смартфони, когато се движат около магазините и могат да събират данни за това, което им „хваща окото“.„Във взаимодействието ви с Google, Facebook, Twitter и други, те събират ужасно много данни за вас. Ако тези данни се комбинират с други данни, компаниите имат много информация за вас като физическо лице - повече информация, отколкото имате самите вие за себе си", казва той.

investor.bg

 

Четете още: Индия въвежда схема за здравно застраховане на 500 милиона бедни

 

Коментари

Новини Варна