IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
17:45 | 25 септември 2018
Обновен: 18:30 | 17 април 2024

Папата призна, че секс скандалите в църквата отблъскват вярващите

Светият отец направи изявлението през четвъртия, последен ден от обиколката си в балтийските републики

По материала работи: Слав Велев
Папата призна, че секс скандалите в църквата отблъскват вярващите

Папа Франциск призна, че скандалите заради сексуални злоупотреби, разтърсващи Римокатолическата църква, са възмутили вярващите и ги отблъскват, затова Църквата трябва да промени поведението си, ако иска да задържи при себе си бъдещите поколения, предаде Асошиейтед прес.

 

 

Светият отец направи изявлението през четвъртия, последен ден от обиколката си в балтийските републики, съвпаднала с разпространяването на нов унищожителен доклад за десетилетията на сексуални злоупотреби в Германия от страна на свещеници и тяхното прикриване.

 

Франциск каза на среща с младежи в Естония, смятана за една от най-малко религиозните държави в света, че е наясно с това, че много млади хора смятат, че църквата няма какво да им предложи и просто не разбира проблемите им.

 

"Те са възмутени от сексуалните и икономическите скандали, които не завършват с ясно осъждане, заради нашата неподготвеност истински да ценим живота и чувствителността на младите и просто заради пасивната роля, която им отреждаме", каза Франциск на срещата с младежи лютерани, католици и православни в лутеранска църква в естонската столица.

 

Папата заяви, че Римокатолическата църква иска да отговори на тези оплаквания прозрачно и честно.

 

 

"Ние самите се нуждаем от покръстване", каза Франциск. "Трябва да осъзнаем, че за да стоим до вас, трябва да променим много неща, които в края на краищата ви отблъскват".

 

Това беше изключително публично признаване на провалите на църквата при справяне със секс скандалите, които напоследък отекнаха с нова сила като водещи новини с разкритията за сексуални злоупотреби и прикриването им в църквата в САЩ и Чили, а сега и в Германия.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна