IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
16:04 | 15 октомври 2018
Обновен: 14:56 | 21 април 2024

Има връзка между размера на семейството и раковите заболявания

Според учените колкото са повече децата…

По материала работи: Слав Велев
Има връзка между размера на семейството и раковите заболявания

Колкото повече деца има в едно семейство, толкова по-ниска е възможността от развитие на онкологично заболяване. До този извод стигнаха учени в Университета в Цюрих и техните колеги от Медицинската школа към Аделаидския университет в Австралия. След като проучиха статистическите данни за 178 държави, изследователите обърнаха внимание на връзката между размера на семейството и рака.  Според тях вероятността от заболяването е по-висока, ако семейството е по-малко. „Това не зависи от доходите, нивото на урбанизация и от възрастта," - каза водещият автор на изследването, професор в Университета на Цюрих Мачей Хененберг. Рискът от заболяването се оказва по-нисък от обичайното не само пряко между родителите и децата в семейството, но и сред другите роднини, живеещи с тях.

 

"Колкото по-голямо е семейството, толкова по-рядко хората страдат от някои видове рак като рак на мозъка, пикочния мехур, белия дроб, стомаха, гърдата, яйчниците и меланома", отбелязва Университетът на своя уебсайт, уточнявайки че „защитната мярка с повече членове в семейството, оказва по-голям ефект при мъжете, отколкото при жените“.

 

Според учените, семейният живот, въпреки че в някои случаи предизвиква стрес, създава специална емоционална среда, която оказва положително влияние върху резистентността към всякакви видове заболявания". В продължение на милиони години хората се адаптират към живота в една класическа семейна структура, в която има двама родители и деца. Текущото проучване на швейцарски и австралийски учени показва, че "подпомагането на членовете на семейството в поддържането на здравословен семеен живот също може да защити от рак", обобщиха от Университета в Цюрих.

 

Източник: ИТАР-ТАСС

 

Превел от руски: Андрей Андреев

 

 

Четете още: Как смартфоните увреждат кожата ни?

Коментари

Новини Варна