IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
21:13 | 15 октомври 2018
Обновен: 14:57 | 21 април 2024

Руската църква прекратява отношенията с Константинополската патриаршия

Това заяви Митрополит Иларион

По материала работи: Борис Проданов
Руската църква прекратява отношенията с Константинополската патриаршия

Синодът на Руската православна църква обяви, че по-нататъшни отношения с Константинопол са невъзможни. Това заяви ръководителят на Отдела за външноцърковни отношения Митрополит Иларион, цитиран от БГНЕС, предаде Нова.

 

"На срещата на Светия синод беше взето решение да се разруши напълно комуникацията с Константинополската патриаршия", каза той. И добави, че руската църква се надява Константинопол да преразгледа решенията си по отношение на Украйна.
 

Иларион беше категоричен, че църквата в Русия не признава решението на Константинополската патриаршия да даде автокефалия на украинската църква. Митрополитът осъди това решение като незаконно и канонически неправилно. 

 

На 11 октомври Светият Синод на Константинополската Вселенска патриаршия съобщи, че обновява вече взетото решение Вселенска патриаршия да пристъпи към даване на автокефалия на Църквата в Украйна. 

Коментари

Новини Варна