IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
11:02 | 16 октомври 2018
Обновен: 11:20 | 17 април 2024

Двете Кореи и ООН започнаха преговори за разоръжаване на границите

Заседанието на закрити врата се проведе в граничното село Пханмунджом

По материала работи: Пламен Янков
снимка: Ройтерс

Корейската народно-демократична република, Република Корея и ръководството на ООН започнаха преговори за демилитаризиране на границите между двете Кореи, съобщи министъра на отбраната на Република Корея, цитиран от Ройтерс.

 

По време на срещата в Пхенян през миналия месец Двете Кореи постигнаха съгласие за разоръжаване на своите граници. Споразумението включваше спиране на военни учения, зона без полети близо до границата и постепенно премахване на противопехотните мини и охранителни пунктове в рамките на Демилитаризираната зона.

 

Заседанието на закрити врата се проведе в граничното село Пханмунджом и беше водено от военни служители от всяка страна. Те започнаха да разминиране на няколко малки райони. Очаква се до края на месеца да започнат строеж на пътища, за да проекта, планиран през април, за да разкопаване на останки от войници, изчезнали по време на Корейската война през 1950-1953 година.

 

И двете страни ще изтеглят огнестрелните си оръжия от съвместната зона за сигурност (JSA) в Пханмунджом и ще намалят броя на персонала, настанен там, на 35 от всяка страна.
Мерките, предназначени да се осъществят в продължение на един месец, ще превърнат границата в "място на мир и помирение", каза министерството на Република Корея.

 

"Повечето от операциите всъщност ще бъдат изпълнени от двете Кореи, но ще се гарантира подкрепата на силите за сигурност на ООН, тъй като тя има американски елементи и също така управлява Комисията за военно примирие", заяви южнокорейски военен източник при условие, че е остане анонимен поради чувствителността на проблема.

 

Вчера двете Кореи се споразумяха да започнат повторно свързване на железопътни и пътни връзки, въпреки притесненията на САЩ, че бързото размразяване между Севера и Юга може да подкопае усилията за натиск на Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия.


Технически двете Кореи са все още във война, защото Корейската война е приключила не с мирен договор, а с примирие.

 

Превел от английски: Андрей Андреев

Коментари

Новини Варна