IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
11:44 | 16 октомври 2018
Обновен: 21:37 | 1 март 2024

Вкаменелост на „грозно пате“ от дълбините

Изследвани са най-старите открити вкаменелости на мозозавър

По материала работи: Пламен Янков
снимка: BBC

Мозозаврите придобиха популярност благодарение на филма "Джурасик Свят", който показа холивудската версия на страшните им челюсти. Днес научаваме повече за "грозното пате" от ерата на гигантските морски влечугоподобни преди 85 милиона години. 

 

Учените отдавна са се озадачили от произхода на малката вкаменелост. Днес те смятат, че малкият фосил е  представител на млад мозозавър, който е започнал да развива отличителната за вида си дълга муцуна. Професорът по биология в Университета в Синсинати, Такуя Кониши, е един от първите изследователи, обърнали внимание на малката вкаменелост, открита преди повече от 25 години в Канзас. Степента на развитие на муцуната не е много близка до тази на възрастен" - казва професорът, уточнявайки: „тази вкаменелост е на грозното пате, което все още не се е превърнало в грациозен лебед“.

 

Мозозаврите са се раждали със способността си да плуват. Новородените вероятно са имали различна диета от възрастните, докато не бъдат напълно отгледани, каза проф. Кониши.  „За разлика от възрастните представители, младите са имали възможност да ловуват единство риби с размери до 30 сантиметра“. Откритата вкаменелост представлява най-младият и най-малък представител на вида, който някога е бил намиран.

 

Източник: BBC

 

Превел от английски: Андрей Андреев

Коментари

Новини Варна