IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
09:29 | 17 октомври 2018
Обновен: 00:58 | 26 април 2024

Погребение, датирано точно с помощта на печат върху амфора

Сибирските археолози изследват още девет паметници от различни епохи

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: РИА

Сибирски археолози разкопаха гробница на скитските воини в района на магистрала "Таврида" в Крим. В могилата беше открита амфора от гръцка колония с печат, благодарение на който беше възможно находката да се датира с точност до няколко години. Това  съобщава пресслужбата на Института по археология и етнография (ИАЕТ) на Сибирския клон на Руската академия на науките. Според ръководителя на разкопките, старши изследовател в института Петр Шулги, това откритие е помогнало да се изясни възрастта на погребението.

 

"В погребалното помещение на могилата Sary-Su-1 в района на изграждането на магистралата „Таврида“ археолозите откриха гроба на воина, в чиито крака стоеше хераклейска амфора с печат. В ъгъла на помещението бяха поставени кости на друг мъж. Според печата на амфората експертите определили точната дата на своето откритие - 340-336 г.пр.н.е.“ гласи съобщението.

 

По думите на археолога, керамиката може да датира възрастта на криптата. „Предполагахме, че това погребение е от края на IVв. пр. Хр., въпреки че бронзовите съвети изглеждат по-древни. Амфората потвърди, че погребението е било по-ранно. То може да се отнася до 360 г.пр.Хр.“ – пояснява той.

 

Шулг добавя, че амфорите с печат се срещат рядко в кримските погребения. Освен керамиката, археолозите откриват  стрели и железен нож.

 

В пресслужбата  на Института археологии и етнография към РАН споделят, че сибирските археолози изследват още девет паметници от различни епохи.

 


Източник: ИТАР-ТАСС

 

Превел от руски: Андрей Андреев

Коментари

Новини Варна