IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
13:28 | 17 октомври 2018
Обновен: 03:45 | 10 април 2024

САЩ обмисля нови търговски споразумения

Началото на преговорите може да отнеме няколко месеца

По материала работи: Пламен Янков
САЩ обмисля нови търговски споразумения

САЩ заявиха, че възнамеряват да договорят три отделни търговски споразумения с Япония, Великобритания и ЕС. Този ход е част от усилията на американския президент Доналд Тръмп да преструктурира търговската политика, за да подкрепи програмата "Америка на първо място". 

 

„Ще продължим да разширяваме търговията и инвестициите в САЩ чрез договаряне на отделни търговски споразумения с Япония, ЕС и Обединеното кралство", заяви търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзер.

 

„САЩ планира да започне преговори с Япония, третата по големина икономика в света, колкото е възможно по-скоро, но не по-рано от 90 дни от датата на това известие", пише в писмо до Конгреса Лайтхайзер. „Преговорите с Обединеното кралство ще започнат след като напускането на Европейския съюз през март 2019 година“, допълни той.


Желанието на Тръмп за двустранни отношения е част от водената от него търговска политика на протекционизъм.
"Великобритания приветства потвърждението на американската администрация, че възнамерява да започне преговори за споразумение за свободна търговия с Обединеното кралство, след като сме напуснали ЕС", заяви говорител на британското правителство.


Източник: BBC


Превел от английски: Андрей Андреев

 

Коментари

Новини Варна