IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
21:10 | 19 октомври 2018
Обновен: 23:54 | 15 април 2024

Незапомнена суша в Германия: Рейн рекордно безводен!

В реката беше открита дори бомба от ВСВ

По материала работи: Слав Велев
Незапомнена суша в Германия: Рейн рекордно безводен!

Водите на река Рейн достигнаха днес най-ниското си ниво в историята, предаде Франс прес. Причина за това е липсата на достатъчно валежи в Германия през последните месеци, пише БТА.

 

Поради ниското ниво на водата в Рейн бяха открити попаднали в реката вещи и дори бомба от Втората световна война.

 

В Кьолн днес бе измерено ниво на водата от 77 см, с което бе подобрен досегашният рекорд от 81 см, регистриран през 2003 г.

 

През следващата седмица се очакват валежи, но те няма да са достатъчни за възстановяването на нивото на водите на Рейн.

 

Засухата има икономически последици, тъй като кораби вече не могат да плават по реката, която е важен транспортен маршрут за много от стопанските сектори на Германия, Франция и Холандия.

 

Проблеми възникват и за енергийното дружество RWE, което няма възможност да достави по Рейн необходимите въглища за работата на топлоелектрическата централа в Хам.

 

Последици има и за фауната на реката. Биолозите се опасяват, че живеещите по бреговете на реката видове птици няма да могат вече да си намират храна.

 

Според германското министерство на земеделието надхвърлящите 30 градуса температури и слабите валежи през лятото са белязали "най-голямата климатична аномалия" в Германия от началото на климатичните измервания в страната през 1881 г.

 

Високите температури през юли и август са се отразили крайно негативно на пасищата и земеделските култури.

 

Заради неблагоприятните климатични условия годишната продукция на германските земеделци е намаляла с 20 процента.

 

Четиринадесет от 16-те германски провинции заявиха в края на август, че проявяват интерес към федералната програма за обезщетяване на земеделците.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна