IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
17:40 | 19 октомври 2018
Обновен: 13:24 | 18 април 2024

Папата ще посети ли Северна Корея?

То би станало първото му посещение в затворената източноазиатска държава, която не позволява на свещеници да пребивават за постоянно на нейна територия

По материала работи: Слав Велев
Папата ще посети ли Северна Корея?

Папа Франциск ще обмисли сериозно възможността за безпрецедентно посещение в Северна Корея, но при определени условия, предаде Ройтерс, като цитира високопоставен представител на Ватикана.

 

Подобно посещение в страна, известна с ограничаването на практикуването на религията, би било изключителен момент. То би станало първото посещение на папата в затворената източноазиатска държава, която не позволява на свещеници да пребивават за постоянно на нейна територия.

 

По време на 35-минутна среща във Ватикана вчера южнокорейският президент Мун Дже-ин предаде на папата устна покана от севернокорейския лидер Ким Чен-ун да посети КНДР. Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин заяви пред медиите, че Франциск е изразил готовност да го направи, но първо трябва да бъде получена официална покана.

 

 

"Щом веднъж започнем да мислим сериозно за възможността за това пътуване, ще трябва да обмислим условия, при които то може да се състои", заяви Паролин на представяне на книга. Той уточни, че Франциск "е готов да направи това посещение, но то би изисквало сериозна подготовка".

 

Паролин се срещна отделно с Мун след разговора му с папата, отбелязва Ройтерс.

 

Севернокорейската конституция гарантира свобода на вероизповеданието, стига тя да не подкопава устоите на държавата. Но извън няколко одобрени и контролирани от държавата храмове, включително католическа църква в Пхенян, не е разрешена никаква религиозна дейност и властите неведнъж са изпращали в затвора чуждестранни мисионери. Няма достатъчна информация колко от севернокорейските граждани са католици или как изповядват религията си. Президентът на Южна Корея Мун е католик.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна