IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
19:02 | 19 октомври 2018
Обновен: 17:16 | 24 април 2024

Шведската академия избра нов член след секс скандала

Тя определя носителя на Нобеловата награда за литература

По материала работи: Слав Велев
Шведската академия избра нов член след секс скандала

Шведската академия, която определя носителя на Нобеловата награда за литература, съобщи, че е попълнила състава си с приемането на нов член, предадоха Ройтерс и ДПА.

 

Това е Матс Малм, професор по сравнителна литература в университета в Гьотеборг.

 

Той ще запълни едно от двете свободни места в академията, овакантени след скандала за сексуален тормоз, който разтърси институцията по-рано тази година.

 

Матс Малм е роден през 1964 година и ще замести писателя Клас Йостегрен. Новоизбраният член ще заеме поста си на 20 декември заедно с други двама новоизбрани членове. Това са шведският юрист Ерик Рюнесон и родената в Иран писателка Джила Мосаед. И двамата бяха избрани от 18-членния състав на академията по-рано този месец.

 

Докторската дисертация на Малм през 1996 година е посветена на шведския готицизъм. Литераторът също писал за развитието на романа в Швеция. Ръководител е Шведската литературна банка, уебсайт, предлагаш дигитални версии на класически шведски произведения.

 

 

Скандалът, който разтърси Шведската академия, избухна през ноември 2017 година. 18 жени обвиниха в сексуален тормоз Жан-Клод Арно - водеща културна фигура в Швеция и съпруг на една от членките на организацията, поетесата Катарина Фростенсон.

 

 

В началото на октомври французинът беше осъден на две години затвор за сексуално насилие през октомври и декември 2011 г. в апартамент в Стокхолм от млада жена.

 

dariknews.bg

Коментари

Новини Варна