IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
18:11 | 20 октомври 2018
Обновен: 03:43 | 10 април 2024

Десетки жертви и многобройни експлозии в избирателни секции в Кабул

Най-малко 30 души са отведени в болница с травми

По материала работи: Слав Велев
Десетки жертви и многобройни експлозии в избирателни секции в Кабул

Многобройни експлозии разтърсиха избирателните секции в Кабул, причинявайки десетки жертви и нарастващ гняв сред избиратели, чакащи с часове да гласуват, съобщава АФП.

 

Най-малко 30 души са отведени в болница с травми, няколко часа след като талибаните предупредиха гласоподавателите да бойкотират гласуването "за да защитят живота си".

 

Афганистански медии съобщават за 15 загинали и 110 ранени към този момент. Кореспондентът на АФП съобщава за бягащи избиратели избягали от секция в северната част на афганистанската столица, след взрив, за който твърди, че има известен брой жертви.

 

Последните бомбени атентати вероятно ще изплашат гласоподавателите и ще повлияят на изборите.

Липсващи списъци с регистрация на гласоподаватели и биометрични устройства за проверка, които се използват за първи път, вече са причинили сериозни закъснения в избирателните секции в цялата страна.

 

"Дойдох тук рано ... чакаме час и все още не са започнали. Опашката става все по-дълга. Трябва да регистрират гласовете ни бързо - страхуваме се, че атентатор или взрив може да ни убие", коментира 42-годишният Мустафа пред джамия в Кабул.

 

Много избирателни центрове в шиитските квартали на Кабул остават затворени, коментира високопоставен държавен служител.

 

"Чаках два часа и половина, а служителите твърдят, че все още не са получили списъка за гласуване", коментира Мохамад Мохакик, заместник на ръководителя на Афганистан Абдула Абдула.

 

news.bg

 

Коментари

Новини Варна