IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
21:52 | 20 октомври 2018
Обновен: 21:41 | 1 март 2024

Принц Хари откри мемориал, в памет на ветераните от ПСВ

Херцогът даде начало и на игрите "Инвиктус"

По материала работи: Слав Велев
Принц Хари откри мемориал, в памет на ветераните от ПСВ

Британският принц Хари почете австралийските военнослужещи, сражавали се през Първата световна война, като откри днес ново крило на военен мемориал в Сидни. После постави официално началото на игрите Инвиктус. Всичко това стана в поредния ден от обиколката на Хари и на съпругата му Меган в Австралия и Южния Пасифик, предаде Асошиейтед прес.

 

Хари откри днес дългоочаквано разширение на Мемориала в чест на австралийския и новозеландския армейски корпус АНЗАК, намиращ се в центъра на Сидни. Принцът и съпругата му положиха венец от австралийски цветя пред мемориала. На събитието присъстваха австралийският министър-председател Скот Морисън и други длъжностни лица, а също военнослужещи, предаде БТА.

 

След това херцогът и херцогинята на Съсекс разгледаха комплекса, открит през 1934 г. от пра-прачичото на Хари - принц Хенри, но останал незавършен заради недостиг на средства по време на Голямата депресия. Първоначалният замисъл за комплекса бе финализиран по проект за 40 милиона австралийски долара (28,4 милиона щатски долара).

 

После кралската двойка посети остров Какаду, където Хари зарадва някои деца, като игра заедно с тях с коли с дистанционно управление.

 

По-късно Хари официално откри игрите Инвиктус. Церемонията се състоя в предния двор на операта на Сидни. Събитието се забави с един час заради гръмотевична буря.

 

Игрите Инвиктус, чието име идва от латинското "непобедим", бяха основани от Хари през 2014 г. Състезанието дава възможност на болни и ранени военнослужещи и ветерани да участват в спортни прояви и да намират вдъхновение за възстановяване.

 

По време на 16-дневното си пътуване в региона Хари и Меган ще посетят също Фиджи, Тонга и Нова Зеландия.

 

dNES.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна