IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
16:04 | 21 октомври 2018
Обновен: 15:12 | 21 април 2024

Германия намира за катастрофално оттеглянето на Тръмп от ядрения договор с Русия

Договорът, подписан преди 30 години е основата за сегашния режим за контрол на въоръженията и неразпространение на ядрените оръжия

По материала работи: Борис Проданов
Германия намира за катастрофално оттеглянето на Тръмп от ядрения договор с Русия

Германия ще "продължи да работи за ядрено разоръжаване" коментира германският министър Нийлс Аннен, съобщава АП.

 

Намерението, изразено от президента на САЩ Доналд Тръмп, да се оттегли от договора за ядрени оръжия със среден обсег на действие е "катастрофално".
 

"Сега Европа трябва да предотврати натрупването на ракети със среден обсег на действие", обясни дипломатът.

 

Забраната за разпространение, договорена през 1987 г. със Съветския съюз, сега виси на косъм и предупреди, че Русия, "трябва да продължи да спазва ангажиментите си".
 

От края на миналата година Русия и САЩ се обвиняват за нарушаване на ядрения договор между Рейгън и Горбачов. Договорът, подписан преди 30 години е основата за сегашния режим за контрол на въоръженията и неразпространение на ядрените оръжия.

 

На редовно заседание на Комисията за контрол на изпълнението на Договора за премахване на ракети на къси и средни разстояния, Руската делегация и САЩ обещават да продължат да работят с цел "запазване и укрепване" на договора. В същото време обаче руският президент Путин коментира, че САЩ вече са напуснали договора.

news.bg

Коментари

Новини Варна