IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
15:56 | 21 октомври 2018
Обновен: 15:12 | 21 април 2024

Православните в Пекин поискаха премахване на различията между Московската и Цариградската патриаршии

По-рано отец Инокентий отбеляза, че противоречията между Москва и Константинопол едва ли ще засегнат значително вярващите

По материала работи: Борис Проданов
Православните в Пекин поискаха премахване на различията между Московската и Цариградската патриаршии

Православните християни, живеещи в Пекин поискаха премахване на различията между Московската и Цариградската патриаршии и обединението на двете църкви в полза на Православието. Това се случи днес по време на  служба в църквата "Успение Богородично".

 

Настоятелят на храма, йеромонах Инокентий Колесников, посочи действията на Цариградската патриаршия като неканонични. "Това решение означава невъзможност за съвместна служба между духовенството на Руската православна църква (РОС) и духовенството на Константинополската църква. Невъзможно става и общуването или участието в други тайнства на духовенството и миряните във всички църкви на Цариградската патриаршия", подчертава той в изявлението.

 

По-рано в разговор пред TASS отец Инокентий отбеляза, че противоречията между Москва и Константинопол едва ли ще засегнат значително вярващите, които посещават единствената православна църква в Пекин. "Много чужденци смятат, че вече са част от РОС, защото те са в нашата енория", обясни той.

 

По време на срещата на синода, която се проведе на 9-11 октомври Цариградската патриаршия потвърди решението да предостави автокефалия на църквата в Украйна и отмени решението от 1686 г. за прехвърляне на киевския град в юрисдикцията на Московската патриаршия. Освен това на срещата беше изказано желание от страна на вселенския патриарх за връщането на Киевската митрополия под юрисдикцията на Вселенската патриаршия.

 

Православието се появява в Китай през 17-и век, когато в Пекин пристига в руският свещеник Максим Леонтиев, заедно със затворници от затвора Албазински. От 1713 г. руската духовна мисия работи в страната, която отдавна изпълнява функциите и дипломатическото представителство на Русия.

 

Китайската автономна православна църква е създадена през 1956 г. с решение на Светия синод на Московската патриаршия. В края на 60-те години Православната църква в Китай прекратява своето съществуване.

 

Към днешна дата в Китай има около 15 хиляди православни християни. Повечето от тях живеят в Пекин, Шанхай, провинция Хейлонджиан (североизточен Китай), автономен регион Синдзян Уйгур (северозапад) и автономен регион на вътрешна Монголия (на север). В последните години се наблюдава възстановяване на православните храмове  в страната и ръкополагане на нови свещеници.

 

Източник: ИТАР-ТАСС

Превел: Андрей Андреев

Коментари

Новини Варна