IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
16:16 | 21 октомври 2018
Обновен: 21:41 | 1 март 2024

САЩ не искат прибързани коментари за санкции срещу Саудитска Арабия

Тръмп коментира, че не е доволен от работата на саудитите по случая

По материала работи: Борис Проданов
САЩ не искат прибързани коментари за санкции срещу Саудитска Арабия

Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин смята, че е прибързано да се коментира евентуалните санкции на САЩ срещу Саудитска Арабия за смъртта на саудитския журналист Джамал Кашоги, докато не бъде завършено разследването по случая, съобщава "Ройтерс".

 

Мнучин допълва, че досега информацията за разследването е "добра първа стъпка, но не е достатъчно", тъй като Рияд е подложен на международен натиск да разкрие случилото се с Кашоги, който изчезна след като влезе в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври.
 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира вчера, че не е доволен от работата на саудитите по случая.

 

Санкциите, вероятно по силата на Закона "Магнитски", който е насочен към лица, отговорни за груби нарушения на правата на човека, ще бъдат основна стъпка срещу ключов съюзник на САЩ в Близкия изток и най-големия износител на петрол в света.

 

"Би било прибързано да коментираме санкции и прибързано да коментираме действително всички въпроси, докато не приключи разследването и не стигнем до дъното на това, което се случи", обясни Мнучин пред репортери в Йерусалим, в началото на своята обиколка в Близкият Изток.
 

Мнучин потвърди, че няма да присъства на Саудитска инвестиционна конференция във вторник. Той обаче добави, че ще посети Рияд, както е планирано, за разговори с колегата му за съвместните усилия за противодействие на финансирането на тероризма и за ограничаване на военното и политическо влияние на Иран.

 

"Не смятам, че е подходящо да отида и да говоря на тази конференция, но ние продължаваме да имаме важни въпроси със Саудитска Арабия и затова отивам там", обясни Мнучин.

 

Саудитска Арабия планира да продължи с конференцията, насрочена за 23-25 ​​октомври, въпреки вълната от откази на важни бизнес, правителствени и медийни лидери.

 

Визитата на Мнучин в Рияд бе необходима, тъй като Вашингтон се готви да възстанови санкциите срещу Иран в началото на ноември, след като Тръмп се оттегли от ядрената сделката между Техеран и шестте световни сили.
 

Мнучин не вярва, че има основания да смята, че Саудитска Арабия ще се откаже от ангажиментите си да компенсира недостига на световни доставки на петрол, тъй като износът на ирански петрол е ограничен заради санкциите.

 

"Нямам причина да вярвам, че няма да изпълнят тези ангажименти", обясни Мнучин, който ще се срещне със саудитския министър на енергетиката Халид ал-Фалих.

 

На въпроса дали ще предаде послание на саудитските официални лица във връзка със случая Кашоги, Мнучин коментира: "Сигурен съм, че ще говоря с президента (б.р. Тръмп), преди да отида там и ако има някакво съобщение, което иска да предам, очевидно ще го направя, но не това е фокусът на посещението ми."

Коментари

Новини Варна