IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
16:38 | 21 октомври 2018
Обновен: 21:41 | 1 март 2024

Учени откриха признаци за климатична катастрофа край брега на Аляска

Въпросната зона повлия върху климата по западното крайбрежие на САЩ

По материала работи: Борис Проданов
Учени откриха признаци за климатична катастрофа край брега на Аляска

Учени регистрираха повторна поява на зона с анормално топла вода в североизточната част на Тихия океан в резултат на глобалното затопляне, съобщи Сайънс алърт.

 

По мнението им, тази зона може да доведе до екстремни климатични условия в Аляска и други райони в САЩ.

 

За пръв път анормалната зона бе регистрирана през 2013 г. Тя се разширяваше през 2014 г. и 2015 г. Специалисти приписаха разширяването й на продължителната суша в Калифорния и рекордно високата температура на въздуха в Сиатъл през 2015 г. Въпросната зона повлия върху климата по западното крайбрежие на САЩ и допринесе също за поява на бури и студено време по източното крайбрежие и в южната част на страната.

 

Според учените, виновникът за появата на анормално топлата зона в Тихия океан е необичайно високата за есенните месеци температура на въздуха над Аляска. Зоната ще продължи да съществува до края на октомври, а след това въздействието й постепенно ще започне да намалява. Настъпването на есента се забави с 4 седмици в южната и югоизточната част на Аляска, където по това време обикновено валят дъждове.

novini.bg

Коментари

Новини Варна