IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
15:47 | 23 октомври 2018
Обновен: 18:18 | 24 април 2024

Германец осъден след серия опити за убийство

Обвиняемият признава вината си за разпространението на отровни буркани в супермаркетите

По материала работи: Пламен Янков
снимка: BBC

Мъж, замърсил  бебешки храни в Германия, е осъден на 12 години и половина затвор за опит за убийство и изнудване. 54-годишният признава вината си за разпространението на отровни буркани в супермаркетите и изнудване на търговците на дребно, като им предлага да идентифицират продуктите, съобщават местните медии.

 

Миналата година той фокусира своите усилия към търговците на дребно в град Фридрихсхафен. Разпространените от него буркани съдържат токсичната течност етилен гликол в количества, достатъчни, за да убият дете. Безцветното вещество, използвано за замърсяването, което е съставка, използвана в антифриз, има сладък вкус и е известно, че привлича деца и животни.

 

Следи от токсина са открити в достатъчно големи количества, за да се оправдае задържането на човека, виновен за опитите за убийство, съобщава германското Deutsche Welle.

 

По-рано днес, изправен в съда в Равенсбург, обвиняемият признава, че е изпращал заплашителни имейли, в които предупреждава, че ще отрови хранителни стоки в цяла Европа, ако не получи 10 милиона евро. Въпреки това адвокатът му отхвърли обвинението в опит за убийство.

 


Обвиняемият твърди, че страда от раздвоение на личността и добавя, че по време на престъпленията си е консумирал завидни количества алкохол и болкоуспокояващи. След консултация с психиатър, съдът отхвърли защитата му.

 


Действията му през миналата година доведоха до издаване на национален сигнал, след като служители в южната част на страната съобщиха, че хранителните продукти са били подправени. В резултат на това органите в югозападната държава Баден-Вюртемберг са увеличили проверките за безопасност на храните. Главният прокурор Питър Вимобил каза, че е въпрос на "късмет" и добра полицейска работа, че никое дете не е било наранено. Ответникът разполага седмица да обжалва решението на съда.

 

Източник: BBC


Автор: Андрей Андреев

Коментари

Новини Варна