IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
12:42 | 23 октомври 2018
Обновен: 13:27 | 19 април 2024

Най-старият запазен кораб е в Черно море

Находката е открита на 80 километра от брега на България

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: News247

Най-старият запазен кораб на планетата, който е лежал в дъното на Черно море повече от 2400 години, е открит от британски учени. 23-метровият древногръцки търговски кораб беше открит на 80 километра от брега на България. Това съобщи The Times.

 

Според изследователи от Черноморския проект за морска археология в Британския музей, корабът „наподобява на този, който е изобразен на древногръцката ваза Siren Vase, съхранява в Британския музей“. Те посочват разположената му от дясно мачта, специфичния рул и пейките за гребците. 

 

"Никой не би могъл да си представи колко точно е рисуването върху вазата. В края на краищата не беше известно дали художникът изобразява истински кораб", казва Джон Адамс, водещ изследовател в археологията в Университета в Саутхемптън. Сега, според него, е очевидно, че авторът на рисунката е добре запознат с обекта, като е описал точно детайлите до формата на волана.

 

Фактът, че почти няма кислород на дълбочина под 200 метра в Черно море, допринася за отличното запазване на плавателния съд, отбеляза ученият. "Само малко количество останки от корабите от онази епоха достигнахме до нас [преди настоящата находка]", допълва Адамс.

 

През последните три години учените откриха общо 67 потопени кораба в Черно море. Сред тях е търговски кораб на римляните с амфори, който датира от 200 г. пр.н.е., както и кораб от Византийската империя, построен преди 1200 години. Сред находките има средновековен италиански кораб и няколко кораба от Османската империя, датиращи от XVI-XVIII век.

 

Източник: ИТАР-ТАСС


Превел: Андрей Андреев

Коментари

Новини Варна