IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
10:13 | 23 октомври 2018
Обновен: 15:16 | 21 април 2024

Правителството на Южна Корея ратифицира Пхенянската декларация

Както заяви президентът на Република Корея, документът трябва да помогне за постигането на пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Svoboda

Правителството на Република Корея ратифицира Декларацията за Пхенян, подписана през септември от лидерите на Севера и Юга. По думите на президента на Южна Корея Мун Дже-Ин, декларацията ще спомогне за ускоряване на  пълното ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.

 

„Декларацията от Пхенян ще помогне да се постигне пълно ядрено разоръжаване в Корея, да се намали интензивността на военните конфронтации и да се развие междурегионално сътрудничество ", съобщиха от пресслужбата на лидера на Република Корея. Според Мун Дже-Ин споразумението ще има и въздействие върху положението с правата на човека в Северна Корея.

 

Южнокорейският лидер добави, че последните договорености между двете Кореи „помагат нетолкова за осигуряване на сигурност, колкото при икономическото развитие“.

 

По време на срещата на 19 септември лидерите на двете Кореи подписаха съвместна декларация, която предвижда намаляване на военното напрежение на Корейския полуостров и развитието на двустранни борси.

 

Източник: ИТАР-ТАСС

 

Превел: Андрей Андреев

Коментари

Новини Варна