IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
11:19 | 5 ноември 2018
Обновен: 11:28 | 15 април 2024

Петролът поевтинява в очакване на списъка с облекчения по санкциите срещу Иран

Златото се задържа стабилно на фона на лекото отслабване на долара преди междинните избори в САЩ

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Gettyimages

Цените на петрола се понижават в понеделник, след като САЩ са напът да омекотят ефекта от санкциите си срещу Техеран, което ще позволи на някои страни да внасят ирански петрол поне временно, съобщава Ройтерс.

 

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 0,43% до 62,87 долара за барел за контрактите с доставка през декември. Сортът Брент отчита спад в цената си с 0,25% до 72,65 долара за барел.

 

Цените са под натиск в началото на новата седмица, след като стана ясно, че Вашингтон ще позволи на няколко страни да внасят суров петрол от Иран въпреки санкциите, които влязоха в сила от понеделник.

 

САЩ заявиха в петък, че временно ще позволят на осем вносители да продължат да купуват ирански петрол. До момента все още не са ясни кои са така наречените „юрисдикции“, което подсказва, че в този списък би могъл да е включен и Тайван, който САЩ не са признали официално за държава.

 

Най-големите вносители на ирански петрол са Китай, Индия, Южна Корея, Турция, Италия, Обединените арабски емирства и Япония, докато Тайван купува петрол от близкоизточната страна, но не регулярно.

 

Петролните пазари се подготвяха за санкциите в продължение на месеци.

 

„Иранският износ и производството постоянно намаляват, а износът за периода май-октомври се е свил с над 1 млн. барела на ден“, заяви Едуард Бел от NBD bank. По отношение на търсенето според него потреблението може да се забави заради по-слабото представяне на икономиката, което вече се наблюдава като ефект при резкия спад на печалбите на рафинериите.

 

Забавянето на търсенето обаче ще се случи заедно с увеличаване на производството.

 

Производството на петрол от Русия, САЩ и Саудитска Арабия е достигнало общо 33 млн. барела петрол на ден за първи път през септември 2018 г., показват данните на Refinitiv Eikon. Това е увеличение с 10 млн. барела от началото на десетилетието и означава, че трите държави заедно отговарят за една трета от световното потребление на петрол.

 

Междувременно на стоковите пазари златото се задържа стабилно на ниво от 1233,60 долара за тройунция на фона на лекото отслабване на долара преди междинните избори в САЩ.

 

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест  основни валути, се повишава с минималните 0,04% до 96,43 пункта. Доларът се задържа на ниво от 113,21 йени спрямо японската валута. Австралийският долар пък помръдва с 0,01% във възходяща посока до 0,7194 долара.

 

Investor.bg

Коментари

Новини Варна