IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Крими
08:58 | 5 ноември 2018
Обновен: 18:31 | 25 април 2024

Започва процес срещу мексиканския наркобарон Ел Чапо

Той е обвинен, че е ръководел картела Синалоа, изпратил в САЩ над 154 тона кокаин

По материала работи: Пламен Янков
снимка: Ройтерс

Мексиканецът Хоакин Гусман - Ел Чапо, ръководил четвърт век най-могъщия наркокартел в света и екстрадиран в САЩ през 2017 година след две бягства в Мексико, ще бъде съден при засилени мерки за сигурност на процес, който започва днес в Ню Йорк, съобщават от БТА, цитирани от Darik.

 

Според американските прокурори Ел Чапо - Дребосъка, наричан така заради ниския си ръст, е най-могъщият наркотрафикант след колумбиеца Пабло Ескобар, убит през 1993 г. Ако 61-годишният Гусман бъде признат за виновен, присъдата може да е доживотна, предаде АФП. Той е обвинен, че от 1989 до 2014 г. е ръководил картела Синалоа, изпратил в САЩ над 154 тона кокаин и огромни количества хероин, метамфетамини и марихуана на стойност 14 млрд. долара.

 

След около четиримесечно съдебно търсене съдът трябва да реши дали събраните доказателства са достатъчни, за да бъде обявен Ел Чапо за виновен по 11-те обвинения срещу него, включително за трафик и продажба на наркотици, притежание на огнестрелни оръжия и пране на пари. Той не се признава за виновен.

 

Ел Чапо не е обвинен в убийства, но според прокурорите има доказателства, че е поръчал да бъдат убити най-малко 37 души, допълва АФП.

 

Източник: БТА

 

Коментари

Новини Варна