IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
21:39 | 8 ноември 2018
Обновен: 03:27 | 26 март 2024

Над 410 000 ученици в Япония са били жертва на тормоз за една година

Насилието сред младите японци – със застрашителни размери

По материала работи: Слав Велев
Над 410 000 ученици в Япония са били жертва на тормоз за една година

Нов отрицателен рекорд в японските училища: през последната учебна година над 410 000 ученици са били жертва на тормоз - с 91 000 повече, отколкото през предходната година. На какво се дължи това?

 

През октомври в японската префектура Сайтама един 15-годишен ученик уби дядо си и наръга с нож баба си. Според родителите обаче момчето много е обичало баба си и дядо си. И това прави случая доста заплетен.

 

Пред полицията младежът е признал, че е извършил престъплението на 18 октомври, защото не искал баба му и дядо му да се срамуват от него. И по-специално от това, което се канел да извърши - да намушка с нож свой съученик, който го тормозел изключително много и на когото той просто "не можел да прости", пише Дойче веле.

 

Нападението срещу двамата пенсионери може да се разглежда като поредния случай, допълващ криминалната статистика. Само че едно актуално изследване показва, че насилието сред младите японци напоследък придобива застрашителни размери.

 

Все повече случаи на мобинг

 

В документ на японското министерство на образованието от края на октомври се посочва, че в японските средни училища случите на тормоз над ученици зачестяват. Експертите пък предупреждават, че истинските мащаби на проблема не са известни, тъй като много от жертвите предпочитат да премълчават за посегателствата срещу тях.

 

През учебната 2017/18 година в японските частни и държавни начални и средни училища са регистрирани официално над 414 000 отделни случаи на тормоз над ученици, което е с 91 000 повече в сравнение с предходната година. От тях 474 са класифицирани като "сериозни", а 55 дори като "застрашаващи живота на децата". За една година 250 японски ученици са посегнали на живота си. За поне 10 от тях е установено, че са били подложени на тормоз, което става ясно от оставени предсмъртни писма.

 

"Япония винаги е имала проблем с тормоза над ученици, но ми се струва, че самоубийствата вследствие на мобинг се увеличават. Училищните ръководства, образователното министерство и правителството трябва да обърнат по-сериозно внимание на проблема", казва професор Миеко Накабаяши.

 

Той посочва, че все повече такива случаи биват докладвани и документирани, което ще засилва натиска над властите да ги разследват. "Ясно е обаче, че са необходими много повече усилия, ако искаме да се справим с проблема", казва още професорът.

 

"Тормоз в училище, за съжаление, има навсякъде по света. Но при нас се долавят известни разлики - в Япония мишена на подигравки и мобинг стават най-вече учениците, които са различни от останалите. Същото впрочем е и в японското общество - важно е да не изпъкваш с нещо", казва Накабаяши. Ще рече, че ако си талантлив, ако си много красив, ако свириш на някакъв музикален инструмент или просто се държиш по-различно от мнозинството, ти се превръщаш в мишена.

 

Ерик Фио, собственик на частно френско училище в Йокохама, който е и баща на три деца, познава отлично японската образователна система. Той твърди, че в японските училища натискът за това "да си в съзвучие" е много силно изразен.

 

Има и нещо положително. Какво е то?

 

"Момчетата са много по-податливи на физическа разправа. При тях много по-често препирните и блъсканията могат да прераснат в бой. При момичетата е различно - до тормоз се стига, когато някоя девойка бива отлъчена от групата или пък защото много клюкарства. Но този вид ментален тормоз понякога е по-лош от физическата разправа", посочва Ерик Фио.

 

Японското министерство на образованието вижда и нещо положително в ръста на регистрираните случаи на тормоз в училище: това показва, че учителите са станали много по-бдителни за този вид посегателства. Преди много от случаите изобщо не са били регистрирани и са оставали без последствия, казват от министерството.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна