IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
11:59 | 9 ноември 2018
Обновен: 14:48 | 15 март 2024

Митата на Тръмп не дават ефект: Китайският износ продължава да расте

Икономисти не смятат обаче, че двуцифреният ръст в обемите на износа може да бъде дългосрочна тенденция

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Industryweek

Износът на Китай нарасна отново през миналия месец на фона на търговската война между Вашингтон и Пекин, опровергавайки очакванията на икономисти за забавяне в темпа му, пише The Wall Street Journal.

 

Търсенето на китайски стоки се увеличава в развитите и развиващите се страни от САЩ до Индия, сочат публикуваните в четвъртък митнически данни.

 

„Не става въпрос само за САЩ, където и да се погледне, най-вече в развиващите се страни, търсенето е значително“, посочи Лиу Яксин, икономист в China Merchants Securities.

 

Представянето на Китай се дължи на изненадващото заздравяване в глобалното търсене, както и може би на по-слабия юан, смята икономистът. Много икономисти отдадоха увеличенията в износа от азиатската страна през последните месеци на желанието на бизнеса да внесе стоки преди американските мита да дадат своя негативен ефект, но смятат, че като цяло тази тенденция ще бъде преустановена.

 

Износът от Китай през октомври е нараснал с 15,6% спрямо същия месец на предходната година, което е повече от 14,5%-ното увеличение от септември, отново на годишна база. Очакванията на икономистите бяха за ръст от 11%.

 

По изчисления на The Wall Street Journal, направени спрямо обявените данни, износът към Индия, Хонконг и Бразилия се увеличава с повече от 20% през октомври тази година спрямо същия месец на миналата. Обемите на износа към САЩ и Европейския съюз също се увеличават, съответно с 13 и 15%.

 

Междувременно Китай увеличава и обемите на внасяните в страната стоки с 21,4% през октомври тази година спрямо същия период на миналата. За сравнение – миналият месец вносът беше увеличен с 14,3%. Вносът на суров петрол в страната бележи ръст от  89% за година.

 

Вносът на стоки от САЩ спада с 1,8% през октомври спрямо същия месец на предходната година, следвайки спада с 1,2% от септември. Търговският дефицит със САЩ се е свил до 31,8 млрд. долара миналия месец от рекордно високия връх през септември от 34,1 млрд.

 

И все пак 260 млрд. долара търговски излишък между Пекин и Вашингтон за първите 10 месеца на 2018 г. сочат за увеличение от 15% на годишна база и водят Китай напът да отбележи нови рекорди в излишъка със САЩ. Миналата година Китай обяви най-големия годишен излишък 275,8 млрд. долара. САЩ го оцени дори на по-висока сума – 375,2 млрд. долара.

 

Търговският дисбаланс се превърна във водеща причина на американския президент Доналд Тръмп и администрацията му при въвеждането на вносни тарифи за китайските продукти. Наказателните такси, наложени между Вашингтон и Пекин, за момента покриват около 60% от тяхната търговия със стоки. Администрацията на Тръмп заяви, че ще увеличи митата за някои от тези продукти, като обмисля и въвеждането на мита за по-широк кръг от стоки. Последният рунд от търговските мита покри китайски стоки за 200 млрд. долара. Ефектът от въвеждането им се отрази в края на септември, правейки октомври първия месец, засегнат от всички американски мита.

 

Според икономисти добрите данни на китайския износ се дължат предимно на опасенията на бизнеса от негативното бъдещо отражение на наложените мита върху цените на стоките, изнасяни от Китай. Те смятат обаче, че едва ли подобен двуцифрен ръст на показателите би се задължал дълго.

 

Bloombergtv.bg

Коментари

Новини Варна