IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
11:47 | 11 ноември 2018
Обновен: 12:56 | 26 април 2024

МВФ предупреждава за последиците от националния дълг на Италия

Според икономистите високото ниво на задлъжнялост на Италия може да засегне други национални икономики в ЕС

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Flickr

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди за въздействието на финансовите проблеми на Италия върху други европейски страни, пише германската медия Zeit.de.

 

Несигурността относно финансите на Италия беше значителна, заяви МВФ в есенната си прогноза за Европа. Публичните финанси на Италия биха могли да продължат да бъдат подложени на натиск, като повлияят на други държави, чиято икономика е по-слаба и чиято бюджетна свобода на действие е ограничена.

 

Европейската комисия преди това предупреди, че държавният дълг на Италия може да се увеличи рязко, ако правителството в Рим се придържа към своя бюджет. В този случай новият дълг ще се увеличи с 2,9% през 2019 г. и с 3,1% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2020 г., прогнозира МВФ. Това би се позиционирало над лимита на дефицита от 3%, което е един от критериите от Маастрихт, които страната трябва да изпълни, за да стане член.

 

Коалицията на популисткото петзвездно движение и ксенофобската Лига, която е на поста от юни, предвижда значително по-ниско увеличение. Италианският министър на икономиката Джовани Триа обвини Европейската комисия в "технически провал". Въпреки допълнителната информация и изясняване от Рим нейният анализ на бюджета на Италия беше "незадоволителен и едностранчив".

 

През октомври Европейската комисия за първи път изобщо отхвърли проектобюджета на дадена държава-членка в случая на Италия. Тя критикува, че стойността за 2019 г. е три пъти по-висока от договореното от предишното правителство с Брюксел.

 

До 13 ноември Италия трябва да представи коригиран бюджет. В противен случай правителството заплашва откриването на процедура по дефицит, което може да доведе до глоби в милиарден размер.

 

Bloombergtv.bg

Коментари

Новини Варна