IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Свят
11:05 | 12 ноември 2018
Обновен: 21:54 | 1 март 2024

Google с мерки срещу сексуалните посегателства

Правилата предвиждат по-голяма прозрачност на разследванията

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: The economic times

Изпълнителният директор на Google в Лос Анджелис, Сундар Пичай обяви редица вътрешни промени на политиките на компанията в отговор на глобалните атаки по отношение на сексуалния тормоз.

На 1 ноември хиляди служители на Google по света организираха протести срещу твърденията за сексуален тормоз, неравенство между половете и системен расизъм. Демонстрации в офисите на компанията по света започнаха в 11:10 часа в Токио и се състояха едновременно в други часови зони.


Конкретна причина за протеста стана разкритие на "Ню Йорк Таймс", че мениджър от висшия състав на компанията, след напускането си, е получил обезщетение в размер на 90 милиона долара, въпреки основателните съмнения за сексуални посегателства.


В отговор Google обяви нови политики за сексуалните злоупотреби. Те отразяват исканията на протестиращите.


"Ние осъзнаваме, че не винаги сме правили всичко правилно в миналото и искрено съжаляваме за това. Ясно е, че трябва да направим някои промени", пише изпълнителният директор Сундар Пичай в имейл до служителите. Организаторите обаче казаха, че Google "е пренебрегнал някои от основните изисквания", които са предложили.


От Google се ангажират да подкрепят повече онези, които подават сигналите и да удвоят усилията си, за да може компанията да бъде работно място с равнопоставени служители, с гаранции за справедливост и уважение.


Предвижда се случаите на сексуални посегателства в интернет гиганта да бъдат разглеждани от арбитражни съдилища. Обученията за предотвратяване на сексуален тормоз стават задължителни, а онези които не ги посещават, ще бъдат санкционирани.


Новите вътрешни правила предвиждат много по-голяма прозрачност на разследването на случаите на сексуални посегателства и огласяване на резултатите от тях. Въпреки това, от Google нямат намерение да правят цялата тази информация публична, въпреки исканията, направени от организаторите на протеста.


Пичай каза още, че компанията ще актуализира и разшири обучението си за сексуален тормоз и сега служителите ще трябва да преминават през подобни курсове ежегодно, вместо на всеки две години.


Google също така изтъкна необходимостта от премахване на консумацията на алкохол като оправдание за тормоз. Компанията посочва, че "тормозът никога не е приемлив и алкохолът никога не е извинение".


Лидерите в компанията заявиха, че "се очаква да се създадат екипи, събития, места и среди, в които няма да се толерира прекомерната консумация на алкохол".


Ще бъде създаден и специален сайт, на който служители на Google в реално време ще предлагат консултации на хора, които съобщават за насилие или тормоз. Тези промени ще бъдат изпълнени до първото тримесечие на 2019 г.


Dnes.bg 
 

Четете още:

 

Съобщенията в Messenger ще може да се трият

Коментари

Новини Варна