IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
14:14 | 12 ноември 2018
Обновен: 16:06 | 21 април 2024

Саудитска Арабия съкращава доставките на петрол

ОПЕК може да направи същото

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Ройтерс

Саудитска Арабия ще намали доставките на петрол следващия месец заради по-слабото търсене, като през 2019 г. има възможност да бъдат въведени още ограничения, пише CNN.

 

По време на конференция в Абу Даби саудитският енергиен министър Халид ал-Фалих заяви, че износът на петрол от Кралството ще бъде намален с 500 хил. барела дневно през декември.

 

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейни съюзници при необходимост могат да направят същото през следващата година, добави министърът.

 

„Консенсусът между всички членове е, че трябва да направим това, което е нужно, за да се балансира пазарът“, посочи ал-Фалих. „Ако това значи намаление на доставките с 1 млн. барела на ден – тогава това ще направим“, каза още той.

 

Цената на петрола през миналата седмица отбеляза спад с повече от 20% от по-ранния си пик заради страховете от глобално икономическо забавяне и фактът, че САЩ позволиха на няколко страни да продължат да търгуват с Иран, след като на 5 ноември възстановиха всички санкции от 2015 г.

 

Източник от ОПЕК посочи, че картелът обмисля съкращение на доставките с 1,2 млн. барела на ден. Решението може да бъде взето по време на следващата среща на ОПЕК на 6 декември във Виена.

 

Подобно решение ще бъде точно обратното на това от юни, когато ОПЕК и Русия обявиха, че ще увеличат доставките с повече от 1 млн. барела дневно, за да може пазарът да се справи с очакваните загуби, след като влязат в сила наказателните мерки на САЩ срещу Иран.

 

Изглежда Русия обаче има нужда от по-голяма убедителност, за да съкрати продукцията си отново.

 

Руският енергиен министър Александър Новак посочи в Абу Даби, че за страната е все още рано да промени курса и да намали доставките.

 

Цената на петрола се увеличи с 2% след новините за възможно съкращение на доставките.

 

Bloombergtv.bg

 

Четете още:

 

Джонсън: Великобритания ще капитулира в преговорите за Brexit

Коментари

Новини Варна