IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
18:47 | 12 ноември 2018
Обновен: 16:07 | 21 април 2024

Сръбската църква отказа да признае решението на Вселенския патриарх за Украйна

По материала работи: Деян Михайлов
Сръбската църква отказа да признае решението на Вселенския патриарх за Украйна

Архиерейският събор на Сръбската православна църква обяви, че няма да признае решението на Вселенската патриаршия за каноничността на две църкви в Украйна, предаде институцията със съобщение на сайта си.


Висшето духовенство в Белград поиска въпросът за автокефалността на Украинската православна църква - Киевска патриаршия (УПЦ-КП) и Украинската автокефална църква (УАПЦ) да бъде разгледан на специален Всеправославен събор. Решението на Вселенската патриаршия се обявява за "канонически необосновано", а главите на двете църкви - Филарет и Макарий - са представени като "лидери на разколнически групи".


Миналия месец Светият синод на Вселенската патриаршия разпространи решенията си за признаване на двете църкви. Руската православна църква реагира, като прекъсна прекъсна връзките си с нея.

Според Сръбската православна църква решението на Вселенската патриаршия не е със задължителен характер и няма да се установява канонично общение с двете украински църкви.


"Съборът предлага на Цариградската (Вселенската) патриаршия и всички останали поместни автокефални православни църкви да се разгледат възможно най-скоро въпросите за автокефалията и православната диаспора на Всеправославен събор," продължава съобщението. Според СПЦ това би утвърдило единството на православието и в бъдеще биха се избегнали изкушения "като това, през което сега минава светото Православие."


Като обстоятелства в позицията се изтъкват и позицията за събитията в Косово и Метохия и условията на "непрекъснати провокации от ръководствата на фалшиви държави и постоянния натиск на големи западни сили."

 

Dnevnik.bg

Коментари

Новини Варна