IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
20:52 | 14 ноември 2018
Обновен: 07:38 | 25 април 2024

Адвокат размаха в съда прашките на изнасилена

Обвиняемият през цялото време поддържал версията, че сексуалният контакт между него и 17-годишното момиче е бил взаимен

По материала работи: Пламен Янков
Адвокат размаха в съда прашките на изнасилена

27-годишен мъж - невинен, след като беше обвинен в изнасилване на 17-годишно момиче в Ирландия, съобщи dnes.bg.

 

Делото се състояло на 6 ноември. Обвиняемият през цялото време поддържал версията, че сексуалният контакт между него и 17-годишното момиче е бил взаимен. Скандалът обаче не е само в оправдаването на обвиняемия.

 

Съдебният процес предизвика истинско възмущение в обществото, след като адвокатът на защитата размаха бельо с думите: "Вижте какво е носила онази вечер – прашки с дантела! Това бельо не доказва ли всъщност голямата вероятност, че момичето е било привлечено физически от моя клиент?"

 

Започва вълна от подкрепа на десетки жени в социалните мрежи, които твърдят, че жертвата на 27-годишния насилник е била обвинена несправедливо. Много ирландки започват да публикуват своето собствено бельо с хаштаг.

 

"Трябваше отдавна да сме пораснали, да сме превъзмогнали архаичното схващане, че жертвата е виновна, ако е била изнасилена", пишат потребители в подкрепа на момичето.

 

В знак на подкрепа и солидарност политикът Рут Копингер извадила от ръкава си синьо дантелено бельо в ирландския парламент:  "Може би изглежда доста срамно да показвам прашки тук... Как си мислите, че се е почувствала жертва на изнасилване, ако нейните гащи се развяват в съда?"

 

Много от потребителите, които изразиха своето възмущение онлайн, отбелязват, че в други държави много ясно е регламентирано какви доказателства са допустими в съда при подобни дела за изнасилване и по какъв начин би трябвало да се приемат от съдебните заседатели.

 

Планира се протестите да преминат и на улицата. Граждани ще излязат в различни градове в Ирландия.

Коментари

Новини Варна