IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
10:14 | 14 ноември 2018
Обновен: 21:55 | 1 март 2024

Скопие издаде международна заповед за арест на Груевски

Искали да бъде арестуван още през февруари 2016 г.

По материала работи: Слав Велев
Скопие издаде международна заповед за арест на Груевски

Македонското МВР издаде международна заповед за арест на бившия премиер и почетен председател на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, предаде агенция МИА.

 

След получено потвърждение от властите в Унгария и решение на съда бе издадена международна заповед за арест. Международните служби за сигурност също са информирани, че Груевски се издирва, за да изтърпи присъдата си от две години затвор по делото "Танк" за доставката на луксозния мерцедес, предаде БТА.

 

От Наказателния съд отхвърлиха обвиненията, отправени срещу тях и информираха, че прокурорът не е поискал досега на Груевски да бъде наложена мярката арест, предаде телевизия Сител.

 

Специалният прокурор Катица Янева каза, че Специалната прокуратура е поискала Груевски да бъде арестуван още през февруари 2016 г., и до миналия четвъртък изобщо не е имало признаци, че бившият премиер няма да дойде в съда, за да се намери основание повторно да се иска мярката арест, предаде агенция МИА.

 

Янева каза, че институциите не бива да си прехвърлят едни на други вината за бягството на Груевски и добави, че са използвани всички моменти пред съда за това бившият премиер да бъде арестуван. Прокурорът подчерта, че след бягството ще поискат разделяне на всички други процедури, водени против Груевски и добави, че той ще бъде съден задочно.

 

Надявам се бързо по дипломатически път Груевски да бъде върнат обратно, каза Янева и изрази очакването, че бившият премиер ще бъде екстрадиран от Унгария във възможно най-кратък срок.

 

Медиите в Унгария публикуваха подробности за възможностите, които предвижда местният закон за убежището. Процедурата от подаване на молбата за убежище до взимането на решение може да продължи и до 60 дни, но има възможност и за спешна процедура в срок от 15 дни, съобщава Сител.

 

Македонските власти се надяват молбата на Груевски да получи убежище в Унгария да бъде отхвърлена, а Груевски екстрадиран в Република Македония.

 

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна