IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
18:20 | 15 ноември 2018
Обновен: 10:41 | 15 април 2024

Гневна вълна в Сърбия заради статуя на сова, приличаща на пенис

Протестиращите казват, че удължената форма на керамичната статуя и минималистичните черти изглеждат неприлично

По материала работи: Пламен Янков
Гневна вълна в Сърбия заради статуя на сова, приличаща на пенис

Хиляди любители на птиците се събират в северния сръбски град Кикинда всяка зима, за да видят една от най-големите популации на горски ушати сови, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА и Дарик.


Но малкият град, намиращ се до границата с Румъния, в момента привлича вниманието в социалните мрежи по друга причина: протест заради статуя, целяща да го рекламира като град на совите, която според някои прилича повече на фалос, отколкото на сова.

 

Протестиращите казват, че удължената форма на керамичната статуя и минималистичните черти изглеждат неприлично и настояват да бъде премахната.

 
"Фройд сигурно би казал нещо за статуята, много прилича на фалос", казва един от протестиращите в публикация във Facebook.

 

"Сега всеки ще се подиграва на Кикинда", пише в друг пост във Facebook. "Тази статуя представлява нещо много мъжествено, но не сова", коментира друг потребител в Twitter.


Местният скулптор Йован Блат, който е направил статуята, не беше открит за коментар. Миналата седмица той каза за белградския вестник "Вечерне новости", че е готов да направи статуя с друга форма. Местните власти също отказаха коментар.

 

Желко Бодрожич, главен редактор на местен вестник, заяви, че статуята ще остане на мястото си. "С цялата тази шумотевица около нея, по някакъв начин тя също се превръща в символ на града", посочи той.

 

Запаленият наблюдател на птиците Драган Симич е категоричен, че не се интересува от статуята.

 

"Кикинда сега е известна заради совите си из цяла Европа, дори в цял свят. Любителите на птици са много активни, многобройни и лоялни туристи", казва той.

Коментари

Новини Варна