IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
21:09 | 15 ноември 2018
Обновен: 04:53 | 14 април 2024

Тереза Мей: Ще се боря за постигнатото споразумение за Брекзит

Британската министър-председателка каза, че то е в интерес на избирателите

По материала работи: Пламен Янков
Тереза Мей: Ще се боря за постигнатото споразумение за Брекзит

Британската министър-председателка Тереза Мей се зарече да се бори за постигнатото от нея споразумение с Брюксел за развода с ЕС, като посочи, че то е в интерес на избирателите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА и Дарик.


"Ще го отстоя ли? Да! Моята работа е да постигна най-доброто споразумение за Великобритания и моя работа е да постигна споразумение, което е в национален интерес", каза тя.  

 

Мей говори на пресконференция в официалната си резиденция на Даунинг стрийт в Лондон.


Тя обърна внимание, че никой не е излязъл с алтернатива на нейния план за Брекзит, и че всички изразени по въпроса мнения включват специален режим за Северна Ирландия, който е критикуван от мнозина в собствената й партия. Да отхвърлим специалния режим изобщо, означава да зачеркнем всякакъв шанс за споразумение с ЕС, подчерта премиерът.


"Ако не продължим напред с това споразумение, никой не може със сигурност да каже какви ще бъдат последствията. Това означава да тръгнем по пътя на дълбока и огромна несигурност, докато британският народ просто иска от нас да доведем тази работа докрай", каза тя.

 

Според нея постигнатото от нея проектоспоразумение с ЕС зачита вота на хората, гласували с мнозинство за напускане на Евросъюза в референдума през 2016 г. То защитава работните места, търговията, сътрудничеството в сферата на сигурността, мирния процес в Северна Ирландия и отворената ирландска граница, отбеляза Мей.


"Вярвам със всяка своя фибра, че курсът, който съм поела, е правилният за нашата страна и за нашия народ", подчерта Мей.


Британският премиер изключи организирането на втори референдум за Брекзит по нейна инициатива, предаде Франс прес.


"Що се отнася до мен, няма да има втори референдум", подчерта Мей, който по-рано днес заяви пред британските депутати, че ако не получи парламентарна подкрепа за споразумението с Европейския съюз, може да се стигне до излизане от блока без сделка или въобще да няма напускане на ЕС.


Вариантът с отказ от Брекзит може да се реализира в случай на свикване на повторен референдум - идея, която набра популярност през последните месеци във Великобритания, отбелязва агенцията.

Коментари

Новини Варна