IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
14:06 | 18 ноември 2018
Обновен: 21:57 | 1 март 2024

Битката за отчуждаване на земи в Южна Африка едва сега започва

Управляващата партия настоява за конституционни промени

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Club Z

Тежка и продължителна е борбата за право на собственост в Южна Африка. Депутати от управляващата партия "Африкански национален конгрес" настояват за конституционни промени, за да се улесни процеса за отчуждаването на земя без плащането за нея, пише Bloomberg.

 

Базираният в Йоханесбург южноафрикански Институт за расови отношения и фермерската лоби група Agri се подготвят да оспорват решението в съда. Групата от депутати е взела решението без да разгледа над 400 хил. писмени становища, като по този начин отхвърля необходимото участие на обществото, отбелязват от организациите.

 

Съдебната битка вероятно ще се пренесе в Конституционния съд, като ще продължи с месеци или години.

 

Също така е напълно вероятно да възникнат разгорещени спорове в южноафриканския парламент относно конкретните изменения в конституцията. Промените трябва да бъдат предложени от отделна група депутати и да получат подкрепата на поне две трети от народните представители в Националната асамблея. Това означава, че управляващата партия „Африкански национален конгрес“ ще трябва да получи подкрепата на популистката формация „Борци за икономическа свобода“, за да бъдат приети конституционните промени.

 

Двете партии са съгласни, че трябва да се реализира бързо реформата за отчуждаване на земи, но предлагат различни начини за разрешаването на ситуацията.

 

Управляващата партия предлага земите да се отчуждават при конкретни обстоятелства, например, ако земята е била изоставена. Популисткото движение настоява всички земи да бъдат национализирани.

 

Дори и двете партии да стигнат до консенсус, вероятно ще започнат редица съдебни дела за оспорване на приетите поправки.  

 

Bloombergtv.bg

Коментари

Новини Варна