IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
19:24 | 18 ноември 2018
Обновен: 16:20 | 21 април 2024

Макрон и Меркел почетоха жертвите на войните и диктатурата в Берлин

Двамата обсъдиха темата за мира

По материала работи: Деян Михайлов
Макрон и Меркел почетоха жертвите на войните и диктатурата в Берлин

Френският президент Еманюел Макрон заедно с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер и германския канцлер Ангела Меркел участваха в церемония по полагане на венци в мемориала Нойе Вахе в Берлин, издигнат за жертвите на войните и диктатурата, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.


Преди церемонията по полагането на венците Макрон имаше среща с германски младежи. С тях той обсъди темата за мира. Макрон предупреди младежите, че не трябва да се повтарят грешките от миналото. Той каза, че трябва да се общува с младежта, за да не се отклони тя от правия път, да не се раздели тя и да попадне обществото във вихъра на центробежни сили. Президентът призова също така да се изгради една много по-амбициозна Европа.


Посещението на Макрон и втората му среща с Меркел само в рамките на седмица идва на фона на мащабните протести срещу поскъпването на горивата във Франция. Според социологическо проучване, цитирано от "Ройтерс" популярността на Макрон е спаднала още през последните седмици. Само 25% от запитаните от Френския институт за изследване на общественото мнение казват, че са доволни от Макрон. Това е спад с 4 процентни пункта в сравнение с допитването от октомври. Сегашното социологическо проучване е било направено от 9 до 17 ноември и в него са участвали 2 000 души.


Правителството на Макрон увеличи данъка върху горивата, за да насърчи шофьорите да си купуват по-малко замърсяващи околната среда коли. Близо 288 000 автомобилисти и други протестиращи блокираха шосета в цяла Франция вчера, а някои от блокадите продължават и днес.

Dnevnik.bg

Коментари

Новини Варна