IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
20:17 | 20 ноември 2018
Обновен: 03:27 | 10 април 2024

Свещеници за сексуалния тормоз: Господи, прости!

Конференцията на полските епископи се извини на жертвите

По материала работи: Слав Велев
Свещеници за сексуалния тормоз: Господи, прости!

Конференцията на полските католически епископи се извини на хората, които са станали жертва на сексуални посегателства, извършени от свещеници, предаде ДПА.

 

"Извиняваме се на Господ, на жертвите на посегателства, на техните семейства и на църковната общност за страданията, преживяни от деца, младежи и техните семейства" заявиха вчера вечерта в изявление епископите след среща в Ченстохова в Югозападна Полша.

 

Градът е известен с манастира "Полин" в Ясна гура, който съхранява картината "Черната Мадона", светиня, посветена на Дева Мария. Манастирът е станал важно място за поклонение на вярващи от целия свят.

 

"С прискърбие установяваме, че сексуални посегателства срещу деца и младежи от страна на свещеници и църковни служители са били извършвани и в Полша", се казва в изявлението. Църквата започна да събира информация за редица случаи и обстоятелствата около тях.

 

Епископите призоваха жертвите да съобщават за подобни случаи едновременно на църквата и на държавните власти.

 

Църквата разглежда тези нарушения като "сериозен грях и престъпление", се посочва в изявлението.

 

Неотдавна излезлият полски касов филм "Клир" на режисьора Войчех Смажовски, повдигащ темата за сексуалните посегателства над деца от свещеници, предизвика голям обществен дебат по въпроса в католическата църква в страната.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна