IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
16:28 | 25 ноември 2018
Обновен: 09:54 | 15 април 2024

Израел ще строи газопровод до Гърция, Кипър и Италия

Изграждането на тръбата по план трябва да приключи през 2025 година

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Oilprice

Израел постигна споразумение с Гърция, Кипър и Италия да построи газопровод за 6 млрд.Евро, по който да доставя синьо гориво на тези три страни. Това съобщи израелското радио, цитирано от ДПА и БТА.
 

Изграждането на тръбата по план трябва да приключи през 2025 година според прогнозите на министъра на енергетиката Ювал Щайниц. Очаква се четирите страни да подпишат споразумението за проекта в началото на февруари.
 

Принципното споразумение бе постигнато година, след като излязоха положителните заключения от проучването за надеждността на проекта на ЕС, допълни Щайниц.
 

Газопроводът с дължина 2100 км, който ще мине по дъното на Средиземно море, ще струва 6 милиарда евро или 6,8 милиарда долара според първоначалните проучвания.
 

Участието на други страни в проекта е възможно, ако всичките четири страни са съгласни, уточни израелският енергиен министър. ЕС осигури 70 млн. евро за проучването за надеждността на проекта и за проектиране.


"Ако всичко върви по план, очакваме Израел да стане един от доставчиците на енергия на Европа към 2024/2025 година", посочи Щайниц, подчертавайки голямото икономическо и политическо значение на споразумението.


Министрите на енергетиката на Израел, Кипър и Гърция и италианският посланик в Кипър подписаха меморандум за разбирателство по плановете в Никозия преди година в присъствието на еврокомисаря по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете, припомня ДПА.


Investor.bg


Бунтовниците в Сирия с химическа атака срещу цивилни

Коментари

Новини Варна