IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
14:01 | 25 ноември 2018
Обновен: 16:35 | 21 април 2024

Лидерите на ЕС приеха споразумението за Brexit

Предстои скептично настроеният британски парламент да ратифицира споразумението

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: АР

Лидерите на 27-те държави членки на Европейския съюз одобриха споразумението за оттегляне на Обединеното кралство от Общността. Новината съобщи председателят на Европейски съвет Доналд Туск. Сега пред британския премиер Тереза Мей стой най-трудната задача - скептично настроеният британски парламент да ратифицира споразумението.


По-малко от час беше необходимо на лидерите на държавите членки да одобрят споразумението за оттегляне и политическата декларация за бъдещите отношения между Брюксел и Лондон. 


По-рано днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че днес e "тъжен ден". Срещата на върха не е повод за радост и празнуване. Въпреки това Юнкер подчерта, че проектоспоразумението, договорено между Европейския съюз и премиера на Обединеното кралство Тереза Мей, е най-добрият възможен вариант за Великобритания. 


Извънредната среща на върха стана възможна след като Мадрид и Лондон се споразумяха за британския анклав Гибралтар. 


Европейският съюз и Обединеното кралство приеха исканията на Испания. За това Мадрид няма да използва правото си на вето и ще гласува в полза на Brexit. След като Обединеното кралство напусне Общността, политическата, правна и дори географска връзка на Гибралтар с Европейския съюз ще преминава през Испания. 


Гибралтар е изключен от общите преговори. В открито писмо британският премиер Тереза Мей призова народа си да подкрепи нейния проект за Brexit. Сега обаче тя трябва да преодолее и може би най-трудното препятствие, а именно ратифициране на споразумението в британския парламент. 


След като получи зелена светлина от британските депутати, чак тогава евродепутатите ще започнат процедура по ратификация.



Bgonair 

Още по темата:

Борисов от Брюксел: Исторически ден, но в негативен план

Коментари

Новини Варна