IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
10:56 | 25 ноември 2018
Обновен: 04:31 | 26 април 2024

Мей поиска подкрепа от британците с писмо за Brexit

Лидерите на ЕС се събират в Брюксел на среща на върха, която трябва да реши дали да подкрепи сделката за Brexit

По материала работи: Пламен Янков
may

Британският премиер се обърна директно към обществеността в Обединеното кралство да подкрепят сделката за Brexit с ЕС в неделя, преди срещата на върха, съобщи ББС.
 

В писмото си Мей пише, че споразумението обещава „по-светло бъдеще” за Великобритания и че излизането от ЕС ще бъде „момент на обновление и обединение за цялата страна”.
 

Лидерите на ЕС се събират в Брюксел на среща на върха, която трябва да реши дали да подкрепи сделката за Brexit. Председателят на ЕС Доналд Туск призова 28-те да одобрят споразумението.
 

Срещата стана възможна, след като Испания, която заплашваше да бойкотира форума, обяви, че ще присъства след разрешаване в последния момент на спора за Гибралтар.
 

Дори и ЕС да подкрепи сделката, тя трябва да бъде одобрена и от британския парламент. Мнозина членове, включително членове на Консервативната партия на Тереза Мей, обявиха, че ще гласуват против.
 

В Писмото до нацията, публикувано в навечерието на срещата в неделя, Мей пише, че се надява останалите 27 членове на ЕС да подкрепят нейната сделка. Мей твърди, че тя е в „интерес на нацията” и засяга всички части на Обединеното кралство.
 

В събота Мей отстъпи пред исканията за гаранции, че всяко ново търговско споразумение между Гибралтар и ЕС ще бъде отделно от сделката, която Великобритания ще сключи, съобщи Bloomberg. Мей настоява, че позицията й не е променена и че Великобритания вече е приела Гибралтар да бъде третиран отделно още миналата година.


Испанският премиер Санчес обяви победа, а компромисът на Мей ядоса евроскептиците в собствената й партия, за които суверенитетът на 5-километровата британска територия на испанския бряг е от изключително значение.


Оуен Патерсън, бивш министър и поддръжник на Brexit, каза, че компромисът на Мей е „срамен”.


„Гибралтар трябва да има свободата да се възползва от предимствата на всякакви нови търговски споразумения, сключени от отново независимото Обединено кралство”, каза Патерсън за Bloomberg.
 

Премиерът Бойко Борисов ще участва в специалното заседание в Брюксел за излизането на Великобритания от ЕС.


Предложението „съответства на интересите на България, тъй като гарантира максимално възможна приемственост и последователност в редица важни за страната ни области.. гарантира спазването на правата на гражданите, финансовите ни интереси, както и избягване на празнини в отношенията с евентуален негативен ефект върху икономическите, транспортните, социалните, културните, образователните и др. връзки”, се казва в изявление на Министерския съвет в мейл до медиите.


Bloombergtv.bg


Четете още:

 

ЕС и Великобритания уреждат развода си в 585 страници
 

Коментари

Новини Варна