IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
16:15 | 2 декември 2018
Обновен: 20:43 | 25 април 2024

Възобновяемите енергии в Германия за първи път пред конвенционалните

Цената на електроенергията остава стабилна

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Debati.bg

Развитието на възобновяемите енергийни източници в Германия напредва. Това пише германската медия Zeit.de.
 

За първи път капацитетът на слънчевите, вятърни и други зелени електроцентрали е по-голям от този на конвенционалните електроцентрали. Това се посочва от съвместния мониторингов доклад на Федералната служба за картели и Федералната агенция за мрежи.
 

Затова възобновяемите енергийни източници през миналата година имаха капацитет от 112,5 гигавата, повече от въглищни, ядрени електроцентрали и други съоръжения, които стигнаха да 105.1 гигавата. За сравнение, през 2016 г. съотношението на гигават е все още 104,5 (еко) до 107,5 гигавата (конвенционално).
 

Производството на електроенергия при всички случаи все още се предхожда от конвенционалните системи. От общо 601,4 тераватчаса едва около една трета от възобновяемите енергоносители са достигнати миналата година. Това е,Федералната картелна служба и Федералната агенция за мрежи, наред с други неща, че вятърни или слънчеви системи за време са зависими и затова рядко възстановяват своите постижения.
 

Цената на електроенергията остава стабилна.
 

Съгласно проучването средната цена на електроенергията за битовите потребители и клиенти остава стабилна към датата на отчета, 1 април 2018, при 29,88 цента за киловатчас, въпреки че на пазара са повече зелени енергии, чийто ток е по-скъп.
 

Положителна последица е, че мрежовите такси намаляха. Освен това недостатъците на компании като E.ON и RWE също намалиха пазарната мощ на предишните големи енергийни компании. "Въпреки това е важно да продължим да наблюдаваме пазарната ситуация в Германия", заяви президентът на картелната сулжба Андреас Мундт. Наред с другото трябваше да се отбележи как ще се отрази спирането на ядрената енергия, планирана в Германия до края на 2022 г.
 

Директорът на Федералната агенция за мрежи, Йохен Хоман, призова потребителите да използват онлайн порталите за сравнение и да обмислят смяната на доставчика на електроенергия. "Конкуренцията остава основен елемент в начина, по който домакинствата могат да се борят срещу покачващите се цени на електроенергията", каза той. Ако промените доставчика на електроенергия, често можете да спестите много пари. Според Хоман е неразбираемо, че процентът на промяна при потребителите на електроенергия е стагнирал през 2017 г.". Антитръстовият шеф Мундт беше доволен от тенденцията към по-голяма конкуренция на пазара на електроенергия, тъй като това би означавало ценово предимство за потребителите.
 

Голямата коалиция иска да продължи да разширява зеленото електричество през 2019 г. и 2020 г.


Bloombergtv.bg

Коментари

Новини Варна