IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
16:35 | 9 декември 2018
Обновен: 18:07 | 25 април 2024

Банкнотата от 500 евро получава гратисен период в Германия

Повечето държави от еврозоната ще издадат последните банкноти в края на януари, но Бундесбанк ще ги печата до края на април

По материала работи: Пламен Янков
Банкнотата от 500 евро получава гратисен период в Германия

Бундесбанк ще остане малко по-дълго време лоялна към банкнотата от 500 евро, от повечето други централни банки в еврозоната. До 26 април 2019 г. централните банки на Германия и Австрия ще издават тези банкноти. Останалите 17 национални централни банки от евросистемата ще приключат издаването на лилавата банкнота на 26 януари 2019 г.
 

„Ние избрахме този по-дълъг период, тъй като германската и австрийската централни банки пускат нетно най-много банкноти от 500 евро в обращение", заяви, цитиран от DPA, членът на Борда на директорите на Бундесбанк Йоханес Берман този ход във Франкфурт.
 

Берман не посмя да предскаже дали удълженият срок ще увеличи търсенето на най-голямата еврова банкнота: „Трудно е да се предвиди как ще се развие търсенето на 500-те евро през следващите няколко месеца. Защото за първи път няма да се издава вид банкнота, но в същото време тя си остава средство за плащане", каза той. „Може би търсенето ще се увеличи, защото 500-те евро имат преди всичко функция за запазване на стойността".
 

 

С премахването на лилавата банкнота поддръжниците на тази мярка искат да ограничат финансирането на тероризма и сивата икономика. Дали това ще е успешно, обаче е спорно.
 

„Бундесбанк беше против спирането на печатането на тази банкнота – за мен в това ограничаване няма смисъл", заяви преди време и членът на Борда на директорите на Бундесбанк Карл-Лудвиг Тиле, цитиран от DPA. Спирането на емисията на най-голямата банкнота всъщност ще доведе и до допълнителни разходи. „За компенсация ще са нужни повече банкноти от 50, 100 и 200 евро. А това е свързано със значителни допълнителни разходи за евросистемата. Бундесбанк ще понесе около една четвърт от тях", каза преди година Тиле.

Коментари

Новини Варна