IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Свят
11:58 | 11 декември 2018
Обновен: 13:52 | 24 март 2024

ООН прие Глобалния пакт за миграцията в Маракеш

България се въздържа от подкрепа на документа

По материала работи: Слав Велев
ООН прие Глобалния пакт за миграцията в Маракеш

Мнозинството от страните в ООН одобриха Глобалния пакт за миграцията, който България се въздържа да подкрепи. Повече от 150 от 193-те страни членки на световната организация участваха в специалната конференция в Мароко, съобщава БНТ.

 

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш порица множеството лъжи за пакта, предизвикал критиките на националисти и на привърженици на затварянето на границите.

 

Според Гутериш споразумението цели да засили международното сътрудничество с цел "сигурна, редовна и законна" миграция.

 

Глобалният пакт за миграцията, който не е с обвързващ характер, трябва да бъде одобрен от Общото събрание на ООН на 19 декември.

 

Въпреки че България не подкрепи пакта за миграцията, страната ни си запазва правото да прилага онези части от документа, които обслужват интересите ѝ. Това става ясно от стенограма на правителството от миналата седмица, а предложението е на заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев.

 

Германският канцлер Ангела Меркел оцени пакта като голяма стъпка в битката срещу трафикантите на хора. Тя определи икономическата миграция като нещо, от което държави като Германия могат да извлекат полза.

 

През юли всички 193 страни членки на ООН, освен Съединените щати, финализираха изготвянето на документа.

 

Впоследствие политици в различни държави го интерпретираха като средство, което ще легализира незаконната имиграция и ще я увеличи. Реално документът не задължава приелите го страни да променят законодателството си.

 

У нас срещу него се обявиха от БСП, както и от националистическите партии в управляващата коалиция. В крайна сметка правителството реши страната ни да се въздържи при гласуването в Маракеш.

 

“Трябва да изпълняваме ангажименти, които сме поели. Това не е конвенция, не е международен договор”, каза вицепремиерът Екатерина Захариева относно Пакта за миграцията на ООН преди дни.

 

"Част от целите в този пакт са притеснителни. За пръв път признава разлика между законна и незаконна миграция. За т.г. има 90 задържани трафиканти на хора. Те имат повдигнати обвинения у нас", каза Захариева. Това не е обвързващ документ. Борбата с незаконна миграция е международен проблем, посочи тя.

 

В Евросъюза от подкрепа за пакта ще се въздържат още Австрия, Италия, Унгария, Полша, Чехия, Словакия и други страни. В Белгия документът доведе до правителствена криза, след като десните коалиционни партньори на премиера Шарл Мишел извадиха министрите си от кабинета заради нежеланието му да оттегли подкрепата на страната за пакта.

 

Извън Европа виден противник на документа е Австралия. Представители на Чили няма да присъстват в Маракеш, предвид позицията на властите, че "имиграцията не е човешко право".

 

Investor.bg

Коментари

Новини Варна