IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
16:14 | 12 декември 2018
Обновен: 22:12 | 1 март 2024

Арестуваха братята на Шериф Шекат. От него ни следа!

Нападението е терористичен акт, потвърди прокурор

По материала работи: Слав Велев
Арестуваха братята на Шериф Шекат. От него ни следа!

Нападението в Страсбург е терористичен акт. Това потвърди прокурорът на Париж на пресконференция, на която бяха изложени подробности от разследването и профила на нападателя, информира БНР.

 

Полицията е арестувала четирима от близките на Шериф Шекат, който уби трима и рани 13 души при стрелба на коледния пазар във френския град. Единият от задържаните му братя (двама) е бил под наблюдението на френското разузнаване заради радикална ислямистка пропаганда.

 

Прокурорът добави, че мъжът е викал: "Аллах Акбар" по време на снощната атака.

 

Полицията е извършила проверки на всички адреси и си сътрудничи усилено с германските власти, допускайки, че нападателят може да се намира на германска територия. В дома му са открити граната и зареден пистолет.

 

Извършителят е идентифициран като 29-годишен мъж, разследван заради радикален ислям. Осъждан е по 27 обвинения във Франция, Германия и Швейцария. За атаката си е използвал нож и огнестрелно оръжие.

 

След атаката нападателят избягал с такси, дори се похвалил на таксиметровия шофьор какво е направил, бил е ранен в ръката и все още въоръжен.

 

За издирването на атентатора са мобилизирани около 350 души, сред които 100 полицаи, военни, два хеликоптера, посочи министърът на вътрешните работи на Франция Кристоф Кастанер, който пристигна в Страсбург.

 

"Ние защитаваме демокрацията, като работим", каза тази сутрин председателят на Европейския парламент Антонио Таяни при откриването на пленарното заседание тази сутрин.

 

"Трябва да реагираме точно обратното на тези, които искат да наранят демокрацията. Трябва да вървим напред, не трябва да променяме навиците си, затова снощи продължихме работата си в пленарната зала, приключихме в полунощ. Днес сме тук, за да продължим напред, защото силата на свободата и демокрацията печели срещу насилието, престъплението и тероризма".

 

"Разбира се, трябва да променим Европа, но не и да я унищожаваме. Това е единственият начин да покажем, че силата печели срещу насилието и че силата на Европа ни закриля", каза още Таяни.

 

В Страсбург е обявен ден на траур.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

 

Коментари

Новини Варна