IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
08:24 | 12 декември 2018
Обновен: 17:12 | 21 април 2024

Le Monde: Коледният базар от Берлин 2016-та се повтори и в Страсбург

Европейските съседи на Франция за събитията от тази нощ

По материала работи: Слав Велев
Le Monde: Коледният базар от Берлин 2016-та се повтори и в Страсбург

Няма разлика между събитията от декември 2018 на известния Коледен базар в Страсбург, при които загинаха трима души, и случилото се на базара по Коледа в Берлин през декември 2016-та, започва текстът, публикуван в електронната страница на френския Le Monde.

 

Шок, съпричастност и подкрепа, тази нова атака шокира европейските лидери, а темата за тероризма надделя в европейския дискурс, обобщава в днешния си брой вестникът. След като описва събитията от късната вечер на 11 декември той дава думата на видни личности от европейското публично пространство, съобщава "Фокус".

 

Тереза Мей, премиер, Великобритания: "Шокирана съм и съм покрусена от ужасната атака".

 

Щефан Зайберт, говорител на правителството, Германия: "шокиран съм от ужасната информация, която идва от Страсбург."

 

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: "Комисията е с Франция".

 

Матео Салвини, заместник министър-председател, Италия, бивш евродепутат: "Уверен съм в пълната ангажираност в борбата с терористите. Тероризмът трябва да бъде премахнат от Европа и от света, с всички необходими законни средства.“.

 

 

Сградата на Европейския парламент е на три километра от мястото на изстрелите в Страсбург. Тя е затворена от вторник вечерта и в сряда. В момента евродепутатите имат редовно пленарно заседание, което е приключило в полунощ. Ето мненията на някои от тях, публикувани в днешния Le Monde:

 

Антонио Таджани, председател на Европейския парламент: "Този парламент не си позволява да го заплашват с криминални деяния или терористични атаки. Ние продължаваме да работим и срещу терора реагираме със силата на свободата и демокрацията.".

 

Чарлз Таннок, евродепутат, Великобритания: "Аз съм в безопасност, но моите мисли са с жертвите на тази жестокост, на които изказвам своите съболезнования. Да живее Франция! "

 

Стрелбата във вторник вечерта идва в момент, когато Франция живее под силен риск от терористични заплахи. В безпрецедентната вълна от джихадистки нападения от 2015 година насам са загинали 246 мирни граждани, заключава Le Monde.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна