IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
18:11 | 12 декември 2018
Обновен: 06:30 | 17 март 2024

Ново напрежение САЩ - Турция по оста Сирия

Анкара започва военни действия на изток от р. Ефрат

По материала работи: Пламен Янков
Ново напрежение САЩ - Турция по оста Сирия

Отношенията между Турция и Съединените щати са на път отново да претърпят разрив, след като президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган обяви, че ще започне операция на изток от р. Ефрат в Северна Сирия. Това ще се случи до няколко дни, обяви Ройтерс.

 

"Ще започнем операцията за прочистването от сепаратисти терористи на изток от Ефрат до няколко дни", каза президентът и подчерта, че американските военни в района, които си сътрудничат на терен със сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН), не са цел на планираната операция", предаде БТА, цитирана от dnes.bg.

 

По думите на Ердоган  "тази стъпка ще позволи да бъде открит пътят за политическо решение и за по-здраво сътрудничество".

 

Напрежението между Вашингтон и Анкара е свързано със СЗН. Според Турция тези сили представляват разклонение в Сирия на Кюрдската работническа партия (ПКК), която от 1984 г. води въоръжена борба срещу турската държава. Макар да признават ПКК за терористична групировка, САЩ я разграничават от СЗН, партньор на САЩ на терен в Сирия в борбата срещу "Ислямска държава".

 

По въпроса се изказа и турският министър на националната отбрана Хулуси Акар, който бе категоричен, че Турция няма да допусне създаването на терористичен коридор край своята граница в района на Сирия, предаде ТАСС.

 

"Продължаваме да държим на твърдата си позиция в борбата срещу тероризма в Идлиб, Манбидж, а също и на изток от р. Ефрат. Няма да допуснем създаване на терористичен коридор по нашата граница", изтъкна министърът.

Коментари

Новини Варна