IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
09:39 | 16 декември 2018
Обновен: 03:12 | 10 април 2024

Драги: Нелибералните идеологии застрашават еврото

По думите на управителя на ЕЦБ наполовина завършеният паричен съюз може да се окаже изложен на риск по време на следващата криза

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Money.bg

Разпространението на нелиберални идеологии заплашва еврото, но е илюзия това, че отказа от него ще предложи по-лесен път. Това заяви управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, цитиран от Ройтерс.

 

В изказване от италианския град Пиза той предупреди също, че наполовина завършеният паричен съюз може да се окаже изложен на риск по време на следващата криза. Драги призова още за промени в начина, по който оперира блока.
 

„Възхитата от нелибералните предписания и режими се разпространява, наблюдаваме предприемането на малки крачки назад в историята“, каза Драги.

 

По думите му единственият начин за борба с тези явления е постигането на напредък, развиването на индивидуалния потенциал и грижата за социалното равенство.

 

Драги, на когото се приписват заслугите за спасяването на еврото по време на последната финансова криза, призова още за по-задълбочено споделяне на частния риск, завършването на банковия съюз и този на капиталовите пазари. Той също не пропусна да отбележи необходимостта от създаване на спасителен механизъм за блока, който да помага на най-бедните страни членки в случай на необходимост.

 

По-значителната институционална реформа не можа да постигне напредък през последните години до голяма степен заради съпротивата на Германия, чиито политици се страхуват, че по-богатите страни ще трябва да поемат цялата тежест на финансовата помощ за страните в нужда.

 

По думите му без подходящ спасителен механизъм на ниво еврозона отделните държави в паричния съюз може да бъдат изложени на рискове на пазара на суверенен дълг, правейки препратка към Италия.


Investor.bg


АЦБ няма да покачва лихвите на фона на новия хаос около Brexit

Коментари

Новини Варна